Dieta part-time

Dacă regimurile clasice de slăbire au dat greş în cazul tău, este momentul să începi o dietă part-time. Află din materialul nostru ce înseamnă asta.
  • Publicat:
Dieta part-time

Ştii foarte bine ce presupune o dietă: reduci numărul de calorii, creşti cantitatea de legume consumate, faci sport şi repeţi, o dată, de două ori… pentru totdeauna. Dar dacă ai putea ţine diete cu pauză din când în când fără să pierzi din beneficiile acesteia?

De la asta porneşte ideea de dietă part-time. „Dieta part-time este un termen umbrelă, sub care se pot aduna toate stilurile de a mânca şi care îţi oferă o oarecare flexibilitate în ceea ce priveşte orele, zilele, ba chiar şi săptămânile în care reduci numărul de calorii,” explică Courtney Peterson, de la University of Alabama, Birmingham. Şi cercetări recente vin să confirme eficacitatea acestor metode alternative de slăbit.

Şi nu, dieta part-time nu înseamnă să dai iama în cartofi prăjiţi şi aripioare picante în perioadele în care nu îţi supraveghezi numărul de calorii cu atenţie. Şi nici nu există o metodă universal valabilă pentru a ţine o dietă part-time, ci variaţiuni din care să alegi ce ţi s-ar potrivi mai bine. Iată dintre ce tipuri de abordare poţi alege:

Dieta care imită postul

În ciuda numelui, această dietă nu are nicio legătură cu postul propriu-zis. Ce ai de făcut este să scazi numărul de calorii timp de cinci zile consecutive, la fiecare trei-patru luni. Studiile au demonstrat că adulţii sănătoşi care au consumat în jur de 1.100 de calorii în prima zi şi în jur de 750 de calorii în zilele 2,3,4 şi 5, o dată pe lună, timp de trei luni au experimentat o scădere semnificativă în greutate, dar şi la capitolul grăsime corporală şi tensiune arterială, în timp ce persoanele care au ţinut o dietă normală nu au avut astfel de rezultate.  Cum se explică acest lucru? „Acest tip de dietă duce corpul în modul de arderea grăsimilor din cauza perioadei de aşa zis post,” explică Valter Longo, profesor şi director al Longevity Institute, de la University of Southern California. Acest tip de dietă poate fi ţinut de câteva ori pe an, pentru beneficii maxime, dar este interzis femeilor gravide şi celor care alăptează, ca orice schimbare radicală de dietă. În plus, este recomandat să consulţi un medic înainte de a ţine orice dietă pe termen lung.

Dieta cu limită de timp

Conceptul acesteia este unul simplu: limitează perioada de timp dintr-o zi în care poţi să mănânci. Un studiu recent realizat la Louisiana State University’s Pennington Biomedical Research Center a arătat că dacă ai o perioadă de doar 6 ore într-o zi în care să mănânci vei avea parte de o accelerare a procesului de ardere a grăsimilor.  Dacă acest interval de timp ţi se pare imposibil de respectat, nu-ţi face griji, şi dacă alegi unul de 8 sau de 10 ore vei beneficia de efecte pozitive. Important e să ai o perioadă de 8 ore în care poţi mânca, urmată de una de 16 ore de repaos alimentar.

Dieta de 2 săptămâni

Un studiu realizat de International Journal for Obesity a arătat că persoanele obeze care au ţinut dietă două săptămâni da şi două săptămâni nu, pe o perioadă de 30 de săptămâni au pierdut în greutate în mod continuu, pe toată perioada. Mai mult decât atât, o astfel de dietă a contribuit şi la menţinerea pe termen mai lung a greutăţii obţinute în urma ei. Mecanismul nu este foarte clar, dar se pare că organismul nu se poate adapta la un astfel de tip de dietă, în sensul că nu apucă să încetinească metabolismul, pentru a economisi resurse.  Dacă două săptămâni ţi se par prea mult, poţi încerca şi varianta o săptămână cu o săptămână, pentru că va fi la fel de eficientă. Ţine minte doar că în săptămânile în care eşti nu eşti la dietă nu este în regulă să faci excese alimentare.

Dieta vegană… până la cină

Făcută celebră de către Mark Bittman, autorul cărţii Eat Vegan Before 6:00, această variantă presupune să elimini toate produsele animale şi să consumi proteine din surse vegetale, cereale integrale şi grăsimi sănătoase până la masa de seară. Beneficiul acestei diete rezultă din scăderea semnificativă a numărului de calorii, doar renunţând la grăsimile saturate pe care le consumăm pe parcursul zilei. În plus, atunci când se reintroduc după o perioadă de dietă, cantitatea consumată va fi mai mică, deoarece organismul s-a dezobişnuit din a le procesa. Ce trebuie să ai în vedere este faptul că pe parcursul zilei trebuie să îţi asiguri o cantitate optimă de proteine, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase, pentru a nu suferi de foame şi a da năvală în primul fast food care îţi iese în cale, imediat după ora 6 seara.

Dieta 5:2

Şi acest tip de dietă este numit tot după o carte scrisă pe această temă. Această constă în consumarea unui număr obişnuit de calorii timp de 5 zile pe săptămână, urmând ca în celelalte 2 să consumi doar 25% din numărul de calorii dintr-o zi obişnuită. Este o dietă destul de uşor de ţinut şi are ca urmare nu doar scăderea numărului de kilograme ci şi scăderea nivelul de insulină. Un alt avantaj este faptul că ai restricţie doar la numărul de calorii, nu şi la alimentele consumate, aşa că poţi ţine, practic, dietă cu mâncarea ta preferată. Doar că până când organismul se va obişnui cu acest tip de dietă te vei confrunta cu o senzaţie acută de foame.

Foto: 123rf.com

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Reţete Quinoa uşor de preparat
Reţete Quinoa uşor de preparat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”