Dieta pentru un vagin sănătos

O dietă sănătoasă poate menţine sănătatea întregului organism, dar îţi poate proteja şi organele genitale în lupta cu anumite infecţii.
  • Publicat:
Dieta pentru un vagin sănătos

O dietă sănătoasă poate menţine sănătatea întregului organism, dar îţi poate proteja şi organele genitale în lupta cu anumite infecţii.

Consumă proteine când ai nevoie de energie constantă, grăsimi bune ca să ai păr, piele şi unghii sănătoase şi cereale integrale care ajută la buna funcţionare a întregului sistem. Dar ce ar trebui să mănânci pentru a îţi păstra vaginul în formă? Crezi sau nu, anumite alimente pot pot ajuta la ameliorarea crampelor, combaterea infecţiilor şi atenuarea uscăciunii. 

Iaurtul simplu

Iaurtul are o putere nutritivă mai mare decât calciul şi proteinele. ,,Iaurtul, care este un probiotic, conţine o bacterie, ( Lactobacillus acidophilus), care poate ajuta la menţinerea  pH-ului vaginului, reducând riscul unei infecţii”, afirmă ginecologul Alyssa Dweck.

De asemenea, alte alimente probiotice, cum ar fi kimchi, varză de zer şi kefir (o băutură fermentată similară iaurtului) pot juca un rol esenţial în echilibrarea  pH-ului vaginal. ,,Probioticele sunt cu siguranţă benefice”, spune dr. Dweck.

Suc de merişor

Ştii că un cocktail de merişor te poate ajuta să previi sau poate ameliora o infecţie a tractului urinar. ,,Uneori, însă poate fi mai puţin eficace decât cred majoritatea oamenilor şi să conţină şi mult zahăr. În schimb, e bine să bei suc de afine concentrat dacă te lupţi cu simptomele unei infecţii urinare’’, sugerează dr. Dweck. 

„Există un ingredient special în merişorul concentrat care face ca vezica urinară să reziste la E. coli , bacteria care este legată de cel mai frecvent tip de infecţie a tractului urinar”, spune ea. Cu cât consumi mai mult, cu atât este mai mare probabilitatea de a elimina bacteriile înainte de a se reproduce şi de a începe să ai dureri în timpul urinării.

Apă

În general, femeile care se confruntă cu uscăciunea vaginală trebuie să bea între şase-opt pahare de apă în fiecare zi.

Ceai de ghimbir

Un studiu care apare în Jurnalul de Medicină Alternativă şi Complementară demonstrează că ghimbirul poate fi la fel de eficace ca şi ibuprofenul pentru ameliorarea cranpelor dureroase asociate perioadei menstruale. Deşi studiul este valabil în cazul capsulelor de ghimbir, această reţetă de ceai ar putea avea aceleaşi beneficii: adăugă două linguri de rădăcină de ghimbir proaspăt în apă şi las-o să fiarbă timp de 15 minute.

Soia

Produsele din soia, cum ar fi tofu, conţin izoflavone care imită estrogenul, crede dr. Dweck. Deşi acest lucru nu este dovedit de ştiinţă, unii experţi sugerează că estrogenul din plante poate avea un efect similar cu cel pe care femeia îl produce în mod natural, şi care atenuează uscarea vaginală cauzată de modificările hormonale.

„Produsele din soia au în general fitoestrogeni, care posedă calităţi asemănătoare estrogenului”, explică medicul. Cu toate astea, ar trebui să consumi o tonă de soia pentru a obţine un efect estrogenic real dintr-un produs alimentar, de aceea e bine să adaugi mai multe produse din soia pe farfurie.

Dulciuri

Ciocolata neagră poate atenua sindromul premenstrual. În general, excesul de zahăr nu este prietenos cu vaginul. „Oamenii predispuşi la infecţii vaginale ar trebui să reducă dulciurile şi fructele, deoarece zaharul poate stimula bacteriile”, explică ginecologul Leena Nathan Reagan. Secreţiile vaginale conţin zahăr’’, explică dr. Nathan, iar ciupercile tind să prospere în medii dulci, umede.

Alcool

Şi alcoolul poate ajuta la dezvoltarea florei vaginale. De asemenea, poate agrava crampele menstruale. Ocazional, un pahar poate fi benefic, dar evitarea unui consum exagerat de licori bahice e de preferat, mai ales în cazul femeilor. Specialiştii cred că există o legătură între aportul de alcool şi riscul de cancer mamar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”