Dieta Zone, o metodă de slăbire controversată

Dieta Zone este puternic popularizată în cărţile biochimistului american Barry Sears care ne asigură că vom ajunge să ne simţim mai uşoare, mai fresh, mai pline de energie dacă o adoptăm!
  • Publicat:
Dieta Zone, o metodă de slăbire controversată

Dieta Zone este puternic popularizată în cărţile biochimistului american Barry Sears care ne asigură că vom ajunge să ne simţim mai uşoare, mai fresh, mai pline de energie dacă o adoptăm!

Sears susţine că eficacitatea dietei constă în raportul dintre proteine-carbohidraţi-grăsimi (30% proteine, 30% grăsimi, 40% carbohidraţi) în locul calculării numărului de calorii.

Nu este neaparat o dietă pentru pierderea în greutate (deşi poate avea şi rezultate în acest sens), ci mai degrabă este un mod de a mânca – bazat pe consumul de alimente în proporţii optime pentru organismul uman. Atunci când nivelul de insulină nu este nici prea mare, nici prea mic, în organism sunt eliberate substanţe anti-inflamatorii.

Sears afirmă că un raport de 30% proteine la 40 % carbohidraţi declanşează acest efect, iar acest lucru se numeşte „Zone”. Aceste anti-inflamatoare naturale sunt, în opinia lui Sears, foarte benefice pentru inimă şi sănătate în general. Mai mult, se pare că organismul nu mai stochează grăsimi atunci când primeşte nutrienţi în această proporţie.

Alimente permise în dieta Zone

Alimentele permise în această dietă sunt: carnea de pui, peştele, carnea de vită, curcanul, albuşul de ou, brânzeturile slabe, tofu, carnea de viţel sau de porc slabă. Deşi nu există alimente interzise în Dieta Zone, fructele cum ar fi bananele, prunele sau strugurii, bogate în zahăr, ar trebui consumate în cantităţi limitate. Tot pentru conţinutul lor ridicat de zaharuri, cartofii, morcovii şi porumbul ar trebui evitate.

Prin urmare, limitarea tipului de carbohidraţi pe care îi mănânci şi echilibrarea acestora cu proteine, din alimente fără grăsimi, la fiecare masă, vor păstra nivelul optim de insulină în organism, potolindu-ţi foamea cu un număr scăzut de calorii. Rezultatul final: pierdere în grăsime şi în greutate.

Avantajele dietei Zone

  • Prin această dietă se obţine o scădere ponderală de 0.5- 1 kg pe săptămână
  • Sunt permise gustările, ceea ce previne apariţia senzaţiei de foame
  • Poate scădea nivelul de colesterol

Dezavantajele dietei Zone

  • Porporţia de 4030/30 de carbohidraţi/proteine/lipide nu a demonstrat în studii clinice că reduce semnificativ nivelul insulinemiei comparativ cu alte diete şi nici că ar fi mai eficientă pentru scăderea ponderală
  • Asigură un aport mai redus de carbohidraţi faţă de recomandările nutriţionale
  • Este consumatoare de timp
  • Mesele trebuie pregătite cu atenţie, fiind necesare calcule pentru a fi respectate porporţiile recomandate de proteine, glucide, lipide, servirea meselor la restaurant fiind dificilă în aceste condiţii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”