Dr. Mihaela Bilic: 4 sfaturi şi poveţe despre alimente şi slăbire

Aş spune că şi cura de slăbire e lucrul cel mai uşor din viaţa noastră. Singura condiţie este să ne apucăm de ea.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Bilic: 4 sfaturi şi poveţe despre alimente şi slăbire

Mark Twain a spus: „Să mă las de fumat, e lucrul cel mai uşor pe care l-am făcut în viaţă. Trebuie că sunt chiar un expert, de vreme ce m-am lăsat de mii de ori!“ Parafrazându-l, aş spune că şi cura de slăbire e lucrul cel mai uşor din viaţa noastră. Singura condiţie este să ne apucăm de ea.

Şi, pentru că şi voi aţi ajuns, probabil, experţi în curele de slăbire, vă propun o abordare diferită, o schimbare de perspectivă. În loc să declarăm un nou război mâncării, să ne punem poftele în cui şi să renunţăm la plăcere (cea culinară), ce-aţi spune voi, dacă ne-am împrieteni cu mâncarea? Nimic nu se obţine prin luptă, frustrare şi energie negativă. Nimic valoros şi durabil, cel puţin.
Trebuie să aveţi încredere în propriul organism, el nu vă vrea răul! Ascultaţi-l, daţi-i atenţie, respectaţi-l, şi veţi fi surprinşi de cât de puţin îi trebuie, ca să fie satisfăcut. Haideţi s-avem curajul să mâncăm de foame şi cu plăcere.

Şi să nu confundăm foamea corpului cu cea a minţii, pentru că mintea e nesătulă. Întrebaţi-vă: „Ce mi-ar plăcea să mănânc?“ — şi mâncaţi bucuroşi, pentru că nu îngraşă!

Într-o lume ideală, aş spune că, în loc de neîncredere, suspiciune şi acuzaţii nefondate aduse alimentelor, mi-aş dori nişte consumatori informaţi, atenţi, exigenţi şi echilibraţi. Consumatori care să cumpere puţin şi bun, care să ţină cont de propria plăcere şi sănătate, să respecte tradiţiile şi pământul pe care trăim, să se bucure cu cei pe care-i iubesc, de fiec­are masă luată împreună şi, mai presus de orice, să mulţumească Universului că trăim în cea mai mare abundenţă alimentară din istoria omenirii!

A fi medic înseamnă o datorie faţă de om, care nu poate fi cumpărată/influenţată de nici un alt interes/ miză. Nu ai voie să impui păreri, să manipulezi opinii sau, şi mai grav, să promovezi un anumit produs ori stil de alimentaţie. Trebuie să încurajezi moderaţia, diversitatea, echilibrul, nu extremele, nu scandalul. Rolul medicului este acela de a informa, de a ajuta, de a alina, de a îngriji, de a recomanda. Opţiunea, însă, rămâne la latitudinea pacientului. Scopul meu nu este să vă conving, ci să vă aduc la cunoştinţă tot ce ştiu, iar voi sunteţi liberi să faceţi cum şi ce simţiţi. Asta îmi propun: să încurajez bunul vostru simţ şi opinia personală!

Suntem ceea ce gândim şi simţim! Nu sunt de acord cu dictonul potrivit căruia „eşti ceea ce mănânci“. E mult prea simplist. Şi poate fi falsificat cu uşurinţă.

Nu alimentele pe care le consumăm ne dau valoarea. Nu mâncarea ne defineşte şi nu prin intermediul ei aflăm cine suntem. Avem un corp care are nevoie de mâncare, dar avem şi un suflet care se hrăneşte cu emoţii, vise, dorinţe… Nu putem rezolva totul doar alegând produse integrale. Nu putem să ne ascundem propriile trăiri şi nevoi în spatele unei salate sau a unei felii de tort.
Alegerile alimentare reprezintă doar o bucăţică din complexitatea fiinţei noastre. Nu-ţi poţi construi întreaga viaţă făcând o obsesie din mâncare — e mai mult de atât. Nu eşti doar ceea ce mănânci, ci şi ceea ce gândeşti şi simţi. Iar cel mai important e să fii TU, autentic, să te simţi bine în pielea ta şi liber să-ţi trăieşti viaţa cum îţi place!

Mai multe sfaturi şi poveţe pe care vi le-am oferit pe Facebook găsiţi în volumul „Tocăniţă pentru suflet”.

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”