Dr. Mihaela Bilic: de ce e bine să pui suc de roșii în mâncărurile cu carne

Zeama de lămâie, oţetul şi sucul de roşii au un rol esenţial în absorbţia unui element de bază necesar bunei funcţionări a organismului. Este vorba despre fier.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Bilic: de ce e bine să pui suc de roșii în mâncărurile cu carne
Sursa foto: Shutterstock

Multă lume ar fi tentată să creadă că adaosurile de lămâie sau oţet în salate şi cele de suc de roșii în preparatele cu carne sunt doar pentru gustul acrişor, respectiv dulceag, care cresc savoarea oricărei plante verzi, respectiv oricărei bucăţi de carne cu gust fad.

Ei bine, zeama de lămâie, oţetul şi deliciosul suc de roșii au un rol esenţial în absorbţia unui element de bază necesar bunei funcţionări a organismului, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Este vorba despre fier, element care se găseşte atât în frunze verzi precum salata şi spanacul, cât şi în cărnuri (cu cât acestea sunt mai roşii, cu atât conţinutul lor de fier este mai mare).

Deşi plantele au mult fier, organismul uman nu-l poate absorbi la fel de bine cum o face din produsele de origine animală. În cifre, absorbţia fierului din carne este de 3 ori mai bună decât cea din plante.

Fierul se găseşte în carnea roşie, în ficat, dar şi în peşte şi fructe de mare. Plantele campioane la conţinutul de fier sunt spanacul, broccoli, cerealele integrale, fasolea, ciocolata, fructele uscate, nucile şi seminţele.

Astfel, dacă aveţi o dietă preponderent vegetariană, nu uitaţi să asezonaţi din belşug salatele cu lămâie. Iar dacă sunteţi mai carnivori, adaosurile de suc de roșii în fripturi sau tocăniţe vă asigură o mai bună asimilare a fierului, care se absoarbe mai bine în mediul acid.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”