Floră intestinală – echilibrată de polifenoli

Polifenolii sunt substanţe bioactive care luptă cu radicalii liberi şi reduc efectele toxice ale acestora. Aceştia pot prezenta proprietăţi antiinflamatorii.
  • Publicat:
Floră intestinală - echilibrată de polifenoli
foto 123RF.com

Potrivit unui studiu realizat anul trecut în cadrul Institutului de Ştiinţă şi Tehnologie a Alimentaţiei şi Nutriţiei al Consiliului Superior de Cercetare Ştiinţifică din Spania, consumul moderat de bere ar putea contribui la o mai mare diversitate a bacteriilor în flora intestinală. Studiul a fost realizat în Europa, pe un eşantion de 395 de subiecţi sănătoşi şi a analizat cantitatea şi frecvenţa consumului, activitatea fizică desfăşurată, alimentaţia şi starea generală de sănătate.

Flora intestinală este reprezentată de totalitatea microorganismelor vii care găzduiesc aparatul digestiv. Printre numeroasele sale funcţii, se evidenţiază protejarea sistemului imunitar, exercitând un efect de barieră şi ajutând la combaterea agresiunilor altor microorganisme, pentru a păstra integritatea mucoasei intestinale. În plus, ajută organismul să prelucreze anumite alimente pe care stomacul şi intestinul subţire nu le pot descompune şi contribuie la producţia de vitamine B şi K. O floră intestinală sănătoasă şi echilibrată este esenţială pentru asigurarea unei funcţii digestive adecvate.

Floră intestinală – ce sunt polifenolii

Polifenolii reprezintă un complex de substanţe bioactive care ne ajută în lupta cu radicalii liberi şi reduc efectele toxice ale acestora. În plus, aceştia pot prezenta proprietăţi antiinflamatorii. Conţinutul de polifenoli din bere provine în cea mai mare parte din malţ, aproximativ 80-90%, iar 10-20% din hamei.
Polifenolii sunt furnizaţi organismului nostru prin intermediul alimentelor pe care le consumăm şi sunt produşii intermediari ai metabolismului, ceea ce înseamnă că ajung în intestinul gros păstrându-şi integral proprietăţile, unde vor intra în contact cu flora intestinală. Aceasta îi va transforma în produşi cu o greutate moleculară mai mică şi cu proprietăţi importante în relaţia cu gazda. Studiile sugerează că polifenolii din bere pot influenţa compoziţia florei intestinale, favorizând dezvoltarea de bacterii benefice şi împiedicând proliferarea altor bacterii dăunătoare. Prezenţa bacteriilor benefice în organism ar putea fi asociată cu o mai bună sănătate a metabolismului.

Băuturi obţinute prin fermentare ajută flora intestinală

„Fermentarea care are loc în cadrul procesului de fabricare a berii creşte biodisponibilitatea nutrienţilor şi produce componente antimicrobiene, antioxidante, bioactive. Studii recente sugerează faptul că ar rezulta şi modificări în compoziţia microbiotei intestinale, atribuite acţiunii compuşilor fenolici după consumul de băuturi obţinute prin fermentare. Berea este una dintre cele mai populare băuturi dintre cele obţinute prin acest proces, ce poate asigura organismului nostru minerale, vitamine din grupul B şi carbohidraţi, fiind, în acelaşi timp, o sursă extraordinară de antioxidanţi, desigur, în condiţiile unui consum moderat”, spune dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Flora intestinală – câtă bere ajută

Berea este cea mai populară băutură din categoria celor obţinute printr-un proces de fermentare. Consumul acesteia în cantităţi moderate a fost legat de-a lungul timpului de posibile efecte benefice pentru sănătate, spre deosebire de situaţiile de abstinenţă sau de consum excesiv. Aceste efecte benefice, rezultate doar în condiţiile unui consum moderat, se datorează în special ingredientelor sale, care fac din bere o sursă importantă de polifenoli. Consumul moderat de bere este definit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei. În condiţiile în care sunt respectate aceste recomandări, consumul de bere poate fi inclus cu succes într-o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, având în vedere conţinutul relativ redus de alcool pe care îl conţine şi ingredientele 100% naturale din care este preparată: drojdie, hamei, apă şi cereale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”