Floricelele de porumb, o bombă calorică sau o gustare sănătoasă?

Floricelele de porumb sunt gustarea ideală atunci când ne uitam la TV sau mergem la cinematograf. Numite cocoşei sau popcorn, floricelele sunt boabe de porumb prăjite, uscate şi apoi încălzite, care expandează sub acţiunea căldurii. Nucleul are un inveliş sigilat şi un interior din amidon care facilitează acumularea presiunii în interiorul bobului de porumb, până în punctul în care acesta „explodează".
  • Publicat:
  • Actualizat:
Floricelele de porumb, o bombă calorică sau o gustare sănătoasă?

Floricelele de porumb sunt gustarea ideală atunci când ne uitam la TV sau mergem la cinematograf.  Numite cocoşei sau popcorn, floricelele sunt boabe de porumb prăjite, uscate şi apoi încălzite, care expandează sub acţiunea căldurii.  Nucleul are un inveliş sigilat şi un interior din amidon care facilitează acumularea presiunii în interiorul bobului de porumb, până în punctul în care acesta „explodează”.

„Modul în care preparăm floricelele poate face diferenţa între o gustare sănătoasă şi o bombă calorică. Ideal e să le preparăm prin metoda tradiţională, într-un vas, pe aragaz, folosind foarte puţin ulei de măsline extravirgin.

Susţin consumul de floricelele expandate la aer cald, fără adaos de ulei, unt, margarină sau sare, deoarece uleiul adăugat este de obicei o combinaţie de grăsimi saturate şi acizi graşi trans.  Toppingurile nesănătoase, sosurile şi aromele, cresc încărcătura calorică. De aceea, recomand evitarea lor’’, precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă doctore?

Beneficiile consumului de floricele de porumb

Floricelele de porumb reprezintă un complex de cereale. Acestea includ toate componentele pe care le regăsim în orez sau pâine integrală: fibre de tărâţe, minerale, vitamine din complexul B şi E. Fibrele amplifică funcţia sistemului digestiv, peristaltismul intestinal, facilitând un tranzit optim. Totodată, stimulează secreţia de sucuri digestive şi conferă protecţie cardiovasculară prin împiedicarea depunerii excesului de colesterol pe pereţii vaselor.

„Floricelele de porumb, prin conţinutul de polifenoli, un antioxidat important pe care le conţin, pot participa la apariţia bolilor tumorale’’, adaugă medicul nutriţionist.

Floricelele de porumb: când le mâncăm

Trebuie să evităm să adăugăm sare, unt sau ulei la popcorn. Floricelele din comerţ au grăsime adaugată la preparare, asta pentru un plus de gust, şi contribuie la creşterea ponderală, asta dacă nu sunt consumate cu moderaţie

Persoanele supraponderale trebuie să evite consumul de floricele de porumb. Acestea sunt deseori servite în faţa televizorului, la film, iar neatenţia poate duce la o depăşire a cantităţii recomandate. Recomand persoanelor normoponderale să le consume atent. De preferat, în prima parte a zilei.

Floricelele de porumb cu unt de cocos, cu punct de ardere ridicat, sunt o alternativă sanogenă la alte sortimente bogate în uleiuri, arome şi coloranţi’’, mai spune medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”