Homo sapiens si fast-food-ul

Homo - stramosii directi ai omului modern - au reusit sa-si pastreze silueta datorita faptului ca erau nevoiti sa isi caute hrana.
  • Publicat:
Homo sapiens si fast-food-ul
Homo sapiens si fast-food-ul

Atractia fata de alimentele de tip fast-food a aparut in urma cu 2 milioane de ani, cand stramosul omului modern a dezvoltat un gust special pentru hrana bogata in calorii, pentru a satisface nevoile energetice ale creierului aflat in plina crestere, informeaza dailymail.co.uk.

Potrivit cercetatorilor, dorinta de a manca alimente grase, bogate in sare sau zahar, dateaza dintr-o perioada in care creierul omului a crescut rapid in dimensiune.

Dar, conform cercetatorilor, reprezentantii genului Homo – stramosii directi ai omului modern – au reusit sa-si pastreze silueta datorita faptului ca erau nevoiti sa isi caute hrana. Omul secolului XXI a pastrat preferinta pentru dulciuri si aceeasi dimensiune a creierului.

Dar, acesta nu mai face mai deloc miscare si e pandit de obezitate, boli cardiace si diabet.

Obezitatea, daunatoare ca fumatul

Obezitatea este la fel de rea pentru sana­tate ca fumatul, antrenand riscuri de de­ces prematur similare, care se dubleaza daca cei doi factori sunt combinati, aflam dintr-un studiu publicat in British Medical Journal.

Autorii au analizat cauzele deceselor a peste 45.000 de barbati, care, la varsta de 18 ani, au completat niste chestionare in cadrul unui program de sanatate publica. Concluzii: adolescentii obezi prezinta un risc de deces prematur la fel de mare (50%) ca persoanele care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi.

Calciul ne apara de cancer

Consumul de calciu reduce riscul de apa­ri­tie a cancerului la colon si a altor tumori ale tubului digestiv, potrivit unui studiu american. 7 ani a durat si la el au par­ti­ci­pat zeci de mii de adulti, cu varste intre 50 si 71 de ani.

Femeile care au luat cele mai mari cantitati de calciu au prezentat un risc de imbolnavire de cancer cu 23% mai scazut decat cele care au consumat mai putin. Iar barbatii care au con­sumat cele mai mari cantitati de calciu au pre­zen­tat un risc diminuat cu 16% de a dezvolta can­cer colorectal, comparativ cu cei care con­sumau cele mai mici cantitati.

Citeste si Combate inteligent abuzul alimentar!
                Vaccinul care-ti salveaza silueta

Foto: GULIVER

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”