Hrănirea artificială – o provocare în lupta cu kilogramele în plus

Acum 2 luni, aflându-mă la Napoli, am observat pe stradă o doamnă obeză, de circa 40 de ani, care avea introdus în nas un tub foarte fin. Era palidă. Peste câteva zile am văzut un domn în aceeaşi situaţie. Curiozitatea m-a determinat să fac o mică anchetă printre cunoscuţi şi am aflat că aceste persoane sunt doar două dintre sutele de pacienţi italieni care au recurs la un tratament de slăbire extrem, în vogă în Italia: Nutrizione Enterale Proteica. Adică renunţă cel puţin 15 zile pe lună la mâncare, hrănindu-se artificial.
  • Publicat:
Hrănirea artificială – o provocare în lupta cu kilogramele în plus

Acum 2 luni, aflându-mă la Napoli, am observat pe stradă o doamnă obeză, de circa 40 de ani, care avea introdus în nas un tub foarte fin. Era palidă. Peste câteva zile am văzut un domn în aceeaşi situaţie. Curiozitatea m-a determinat să fac o mică anchetă printre cunoscuţi şi am aflat că aceste persoane sunt doar două dintre sutele de pacienţi italieni care au recurs la un tratament de slăbire extrem, în vogă în Italia: Nutrizione Enterale Proteica. Adică renunţă cel puţin 15 zile pe lună la mâncare, hrănindu-se artificial.

În câteva cabinete medicale din Roma, Napoli şi Milano vin zeci de pacienţi zilnic cu acelaşi vis: să scape de obezitate. Majoritatea au încercat cure de slăbire clasice, dar ceva nu funcţionează… Aşa că apelează la terapia nutriţională bazată pe proteine Nutrizione Enterale Proteica (NEP). Îşi promit că de data aceasta îşi vor învinge toate poftele de la ore târzii din noapte, nu se vor mai atinge de tradiţionalele cornetto, pizza şi paste şi că timp de 15 zile pe lună se vor mulţumi cu senzaţia de saţietate oferită de soluţia proteică şi cu apă plată, ceai şi cafea. Toate fără zahăr.

De ce proteine?
Principiul acestui tratament este următorul: organismul alimentat exclusiv cu proteine şi complet privat de glucide şi grăsimi dezvoltă unele substanţe numite cetone, în prezenţa cărora senzaţia de foame se anulează. Cetonele sunt rezultatul procesului de transformare a depozitelor de grăsime din organism în glucide, necesare desfăşurării activităţilor fizice obişnuite. Surplusul de cetone este eliminat prin urină şi prin plămâni. Astfel, excesul de grăsime este redus, iar masa musculară nu este afectată în procesul de slăbire. Cu alte cuvinte, pacienţii nu se vor confrunta cu una dintre marile probleme ale curelor de slăbire, pierderea masei musculare şi nu a celei grase, situaţie des întâlnită în regimurile ţinute după ureche.

Drumul spre normalitate ponderală
După ce pacienţii prezintă medicilor rezultatul unor analize de sânge, de urină şi de tiroidă, li se introduce în stomac, prin nas, un tub nasogastric foarte subţire, de 2 mm în diametru, care se conectează la un săculeţ ce conţine o substanţă proteică. De obicei nu doare, însă pot apărea neplăceri dacă pacientul a mâncat (de bun rămas) înainte de a veni la medic… Altfel, disconfortul nu este prezent. Săculeţul este uşor de transportat, se poate ţine în poşetă sau într-o borsetă.
Administrarea de substanţă proteică trebuie să fie lentă şi continuă, iar pentru asta dispozitivul este dotat cu o pompă computerizată care împinge proteinele din sac în tub. Asfel, pacientul este hrănit, dispune de energie, nu simte senzaţia de foame şi pierde din masa grasă în exces. În plus, va duce o viaţă normală. Muncă, studii, somn, duş. Singura diferenţă: papilele gustative nu mai sunt “puse în valoare”.

Câte kilograme se pierd?
Prima perioadă a tratamentului (etapa A) are o durată într 7 şi 10 zile şi se va pierde maximum 1% din greutatea totală zilnic. Următoarea perioadă, etapa B constă într-o dietă controlată, care are scopul de a păstra noua greutate. După încă 10 zile, cât ţine etapa B, urmează etapa C timp în care pacientul se hrăneşte exclusiv prin tub. În această etapă pacientul poate pierde grăsime aproximativ 6 – 8% din greutatea corpului, în încă 10 zile de tratament.
Practic, o persoană de 100 kg poate ajunge să cântărească 90- 92 de kg în prima etapă, ciclul A. Rezultatele trebuie să se menţină în etapa B, iar în etapa C greutatea mai scade cu încă 6, 7 kg. Într-o lună se pierd 14 – 17 kg exclusiv grăsime. Repetându-se aceste etape la anumite intervale se pot pierde şi mai multe kilograme, însă este nevoie de sfatul şi instrucţiunile medicului. În plus, tratamentul NEP se poate personaliza şi pentru eliminarea celulitei, în cazul doamnelor.

Recomandări
NEP nu are contraindicaţii speciale, însă pacienţilor cu insuficienţă renală severă nu li se recomandă.
Pentru că de obezitate sunt legate multe afecţiuni, gen hipertensiune arterială sau diabet, pacienţii trebuie să meargă şi la medicii specialişti care îi au în supraveghere pentru a le stabili tratamentul în timpul curei. Atenţie, durata limitată a tratamentului, pauzele de la mâncare sub supravegherea unui personal medical calificat, analizele şi investigaţiile, adoptarea metodei în clinici autorizate sunt obligatorii. Surse: www.dimagrireconlanep.it, nepdimagrire.com

Concluzii?
Sună minunat să slăbeşti 14 kg într-o lună, însă problema rămâne aceeaşi: cum menţinem rezultatele? Din păcate, mulţi dintre cei care încearcă să slăbească (chiar şi prin această metodă deloc uşoară), nu au în vedere importanţa menţinerii greutăţii şi revin în câteva săptămâni la vechiul regim de viaţă. Kilogramele sunt neiertătoare însă, se depun în număr şi mare, organismul vrând să se asigure că are suficiente resurse pentru joaca de-a slăbitul. Cel mai bine este să hrănim psihicul, căci de la el pleacă foamea, şi abia apoi trupul…

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”