Obiectiv 2015: Mens sana in corpore sano!

Perioada sărbătorilor de iarnă este, fără doar şi poate, una a exceselor, fie că vorbim de bunătăţile consumate abuziv, alcoolul fără măsură şi nopţile pierdute la diverse petreceri. Pentru a începe noul an în forţă avem nevoie de un refresh, atât culinar, cât şi emoţional!
  • Publicat:
Obiectiv 2015: Mens sana in corpore sano!


Perioada sărbătorilor de iarnă este, fără doar şi poate, una a exceselor, fie că vorbim de bunătăţile consumate abuziv, alcoolul fără măsură şi nopţile pierdute la diverse petreceri.

Pentru a începe noul an în forţă avem nevoie de un refresh, atât culinar, cât şi emoţional!


Conf. Dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generală, şeful Clinicii Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, şi psihologul Viorel Nedelcu, de la Clinica Bellanima (www.bellanima.ro), ne vor spune care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate ale românilor apărute la sfârşit de an şi cum putem să ne redobândim optimismul, silueta şi energia.

Mesele îmbelşugate de Sărbători ne pricopsesc pe mulţi dintre noi cu balonare, senzaţie de preaplin şi greaţă accentuată. Acest lucru înseamnă că stomacul şi tubul digestiv au fost suprasolicitate cantitativ, dar şi calitativ.

Carnea şi produsele din carne sunt digerate cu greu de sucurile digestive, care sunt insuficiente în raport cu abundenţa alimentelor pe care le mâncăm. Cei care simt această senzaţie de greaţă ar trebui să-şi suprime alimentaţia pentru o perioadă scurtă, de una-două mese.

Sunt permise apa plată pentru hidratare şi consumul de fructe şi legume pentru a potoli senzaţia de foame. Greaţa poate fi şi semnalul unei suferinţe mai vechi, respectiv a unei suferinţe biliare, a unei gastrite sau a unui ulcer.

De aceea, foarte important este ca atunci când sesizăm prezenţa prelungită a acestui simptom să ne îndreptăm către un consult de specialitate” spune dr. Ion Daniel.

Pentru a uşura digestia, sunt indicate diverse ceaiuri, cum ar fi cel de sunătoare, ceai verde, mentă sau ghimbir. Acestea hidratează, dar nu aduc calorii în organism, cu condiţia să nu conţină adaos de zahăr sau miere, care pot anula efectele curative. Apoi, există veşnica problemă a alcoolui consumat fără măsură, care aduce la pachet binecunoscuta mahmureală tratată cu leacuri băbeşti.

“Aşa cum o abatere alimentară nu se poate rezolva printr-un medicament-minune, nici efectele abuzului de alcool nu pot fi combătute prin remedii-minune. Consumul de zeamă de varză sau cafea pentru ameliorarea mahmurelii reprezintă un mit destul de răspândit. Cel mult, pot recomanda o hidratare adecvată cu apă plată, odihnă, alături de evitarea consumului de alcool pe viitor” completează dr. Ion Daniel.

Cât despre goana prin supermarketuri în căutarea iaurturilor şi a fructelor, specialistul ne sfătuieşte să nu ţinem o cură cu iaurt mai mult de două zile, pentru că  probioticele în cantităţi mari pot cauza nereguli la nivelul tractului digestiv (flatulenţă, indigestie, diaree), iar citricele să fie consumate cu măsură şi niciodată pe stomacul gol, deoarece pot creşte aciditatea gastrică.

Dietele de detoxifiere, un MIT!

Diete de detoxifiere sunt din ce în ce mai populare, fiind recomandate pe toate căile posibile. Spre dezamăgirea celor care cred în astfel de reţete-minune, pot afirma că ele nu sunt decât un mit. Mai mult decât atât, sunt şi periculoase pentru sănătate deoarece unele sunt atât de restrictive încât pot provoca dezechilibre serioase şi scăderi ale glicemiei pe care organismul le resimte din plin.

Modul de abordare trebuie să fie altul, spune Dr. Ion Daniel: trebuie să ne gândim care este sursa de toxine pentru organismul nostru şi să o eliminăm. Astăzi, în contextul societăţii moderne, cea mai comună sursă de toxine este chiar alimentaţia excesivă, bogată în proteine animale (carne, lapte, ouă), lipide (unt, ulei, margarină), glucide (dulciuri concentrate), toate acestea contribuind la creşterea numărului de calorii.

De aceea, cea mai bună detoxifiere constă în îmbunătăţirea calităţii alimentaţiei noastre printr-o dietă hipocalorică, adoptată pe termen lung. De asemenea, este foarte important să luăm masa la ore fixe, în cantităţi cât mai bine determinate, să nu ratăm niciodată micul dejun şi să nu cinăm mai târziu de ora 18:00. 

Şi psihicul are nevoie de un restart!

Dictonul Mens sana in corpore sano nu este ales la întâmplare. Noul an vine nu doar cu dorinţa de a ne schimba obiceiurile alimentare, ci şi stilul de viaţă, modul de a gândi.

“Vacanţa de iarnă este un prilej de relaxare, de reunire alături de cei dragi, dar şi o foarte bună ocazie de a reflecta şi de a privi retrospectiv la anul care se încheie. Noul an reprezintă un nou început, o resetare şi şansa de a ne construi perspective noi asupra viitorului.

Un nou început reprezintă mai ales un prag psihologic, ce ne permite să pornim totul de la zero şi să construim proiecte ambiţioase pe baze noi.

Dacă succesul ne motivează, ne oferă energie şi optimism în mod natural, nu la fel am putea spune despre nereuşite. Dacă înţelegem ce ne-a ţinut departe de reuşită, ne putem oferi o perspectiva nouă, din care să învăţăm şi astfel să nu mai repetăm eşecul. O lecţie pe care este păcat să o ratăm în această perioadă.

Putem începe prin a fi încrezători şi pozitivi în ceea ce priveşte viitorul, a rememora reuşitele din anul care a trecut, a gândi succesul şi a ni-l imagina pas cu pas, a face ordine în viaţa noastră, pentru că acest lucru ne oferă claritate şi resurse nesperate, a opta pentru obiceiuri noi pentru că ne oferă satisfacţii sporite, a da contur unui proiect personal îndrăzneţ, pe care nu am apucat să îl gândim în detaliu sau, de ce nu, prin a ne gândi la următoarele vacanţe” ne sfătuieşte psihologul Viorel Nedelcu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”