Pepenele galben: beneficii pentru slăbire, frumuseţe şi sănătate!

Dulce, zemos şi plin de vitamine, pepenele este vedeta sezonului călduros. Fie că alegem pepenele galben, verde sau o altă variantă înrudită, acesta este un fruct ideal pentru hidratarea organismului şi reînlocuirea mineralelor pierdute prin transpiraţie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pepenele galben: beneficii pentru slăbire, frumuseţe şi sănătate!

Dulce, zemos şi plin de vitamine, pepenele este vedeta sezonului călduros. Fie că alegem pepenele galben, verde sau o altă variantă înrudită, acesta este un fruct ideal pentru hidratarea organismului şi reînlocuirea mineralelor pierdute prin transpiraţie.

Calorii pepene galben

Nutriţionistul Flavia Manole ne spune că pepenele are un aport caloric scăzut 34 calorii/100 g şi constituie o sursă excelentă de vitamine antioxidante (vitamina A, cu rol important în acuitatea vizuală şi vitamina C, cu rol în întărirea sistemului imunitar), fiind ajutorul ideal al organismului când vine vorba de neutralizarea radicalilor liberi.

Este recomandat şi celor care urmăresc un plan de scădere în greutate dar, ca orice aliment consumat în exces, poate să devină duşmanul siluetei noastre. Astfel, dacă dorim să consumăm pepene galben, putem consuma 2 felii, fără să ne facem griji că s-a produs un surplus de calorii.

Atenţie însă, chiar dacă în cura de slăbire pepenele poate să fie aliatul nostru, pentru cei care suferă de insuficienţă renală nu este recomandat!

Pepene galben beneficii

„Pepenele galben cu miezul galben-portocaliu (de tip Cantaloupe) conţine mai puţină apă comparativ cu cel roşu şi puţin mai mult zahăr (8 g/100g) decât pepenele galben cu miezul galben-verde (de tip Honeydew) (4g/100 g), dar acest lucru nu înseamnă că cei suferinzi de diabet nu au voie să se bucure de el; consumul unei felii de pepene galben nu le va face rău”, subliniază nutriţionistul Flavia Manole.

Pe lângă acestea, pepenele galben mai are în compoziţie şi alţi nutrienţi esenţiali printre care se regăsesc complexul vitaminic B, fibrele alimentare, potasiul şi beta carotenul cu rol esenţial în menţinerea sănătăţii pielii şi a părului.

Când vine vorba de sarcină, pepenele galben este recomandat viitoarelor mămici, deoarece conţine acid folic, un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.

Există două tipuri mari de pepene galben : Honeydew şi Cantaloupe. Ambele sunt delicioase şi aproximativ la fel de sănătoase şi pot fi consumate separat sau împreună pentru dietă şi pentru prevenirea anumitor afecţiuni!

Pepenele galben – Cantaloupe

Are o culoare mai închisă decât Honeydew şi aproximativ acelaşi număr de calorii, dar o cantitate puţin mai mică de zahăr, oferind organismului peste 100% din necesarul zilnic de Vitamina A şi Vitamina C.

Când vine vorba de dietă, pepenele Cantaloupe este cel mai indicat, deoarece un fruct mare conţine doar 275 de calorii iar dacă este consumat la micul-dejun, îţi va asigura saţietatea cel puţin până la ora prânzului. De asemenea, pe lângă faptul că te va ţine sătulă mult timp, acest tip de pepene galben îi oferă organismului majoritatea nutrienţilor de care are nevoie pentru a funcţiona corect, inclusiv acizii graşi Omega3, ceea ce este uimitor, având în vedere că nu îi găsim deobicei în fructe.

De asemenea, Cantaloupe este cea mai bună alegere şi atunci când vine vorba de digestie. Conform studiilor, organismul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a digera o porţie de pepene, ceea ce este un record atunci când vine vorba de digestie. Pentru a digera alimentele, organismul are nevoie energie, deci consumul alimentelor care se digeră repede te ajută să te simţi bine fără să consumi prea multă energie şi fără să te simţi epuizat după masă.

Pepenele galben – Honeydew

Are o culoare mai gălbui spre verde şi conţine mai multă Vitamina C decât Cantaloupe dar, în acelaşi timp, oferă organismului şi o cantitate mai mare de zahăr, un fruct de mărime medie având aproximativ 14 grame de zahăr şi 64 de calorii.

Datorită combinaţiei de apă şi potasiu pe care le conţine, pepenele galben Honeydew ajută la menţinerea corectă a presiunii sanguine. De asemenea, Honeydew este o sursă excelentă de Vitamina B, Vitamina C, cupru, acid pantotenic şi niacină, elemente care ajută la menţinerea unui organism sănătos şi la regenerarea pielii prin repararea ţesuturilor şi încurajarea producţiei de colagen.

Studiile în nutriţie arată că atunci când este consumat în mod regulat, pepenele Honeydew poate să reducă riscul de a dezvolta diabet zaharat, anumite boli de inimă, cancer şi accident vascular cerebral.

Pepenele galben – beneficii pentru frumuseţe

Când vine vorba de sănătatea pielii, pepenele galben, indiferent de tip, este un ajutor de nădejde!

Datorită conţinutului ridicat de Vitamina K, pepenele galben este un tonic natural pentru ten, încurajând circulaţia sângelui şi, astfel, regenerarea rapidă a celulelor pielii. De asemenea, conţinutul ridicat de apă asigură hidratarea, revigorarea şi detoxifierea organismului.

Aplicat extern, simplu sau în combinaţie cu alte ingrediente, pepenele galben poate ajuta la menţinerea tinereţii pielii, fiind un ajutor în combaterea ridurilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanţi pe care îi conţine.

Încearcă următoarea mască pentru un ten fără defecte!

Ai nevoie doar de câteva felii de pepene galben (Honeydew sau Cantaloupe) şi un ou crud. Amestecă-le în blender până se formează o pastă. Aplică amestecul obţinut pe faţă şi lasă-l să acţioneze timp de 10 minute, iar apoi clăteşte cu apă din abundenţă. Tenul tău va fi mai curat şi mai hidratat ca oricând!

Este o soluţie ideală având în vedere că temperaturile ridicate de vară duc rapid la probleme cu deshidratarea.
Pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanţi şi grăbeşte eliminarea toxinelor din organism ajutând la slăbit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Alimente care hidratează!
Alimente care hidratează!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”