Prăjiturile de casă, o alegere gustoasă şi mega-sănătoasă!

Dar există prăjituri care vă şi hrănesc. Cum? Pe lângă plăcerea gustului, primiţi la pachet nutrienţii dintr-un fruct sau dintr-o cremă de ou ori dintr-un produs lactat de calitate, nealterat de arome sintetice, coloranţi, conservanţi. Sunt deserturi pe care le puteţi face acasă. În comerţ, rareori aveţi ocazia să găsiţi produse dulci şi nutritive, fără coloranţi şi conservanţi.
  • Publicat:
Prăjiturile de casă, o alegere gustoasă şi mega-sănătoasă!

Aş mânca ceva bun! Cei mai mulţi dintre noi asociază această afirmaţie cu mii de calorii şi fără vreun beneficiu real. Dar există prăjituri care vă şi hrănesc.

Cum? Pe lângă plăcerea gustului, primiţi la pachet nutrienţii dintr-un fruct sau dintr-o cremă de ou ori dintr-un produs lactat de calitate, nealterat de arome sintetice, coloranţi, conservanţi.

Sunt deserturi pe care le puteţi face acasă. În comerţ, rareori aveţi ocazia să găsiţi produse dulci şi nutritive, fără coloranţi şi conservanţi.

În perioada interbelică, când veneai la cineva în vizită, dulcele oferit era o porţie generoasă de dulceaţă. Avea fructe, bucăţi de lămâie, zahăr şi, rar, baton de vanilie. Şi ce dacă fructele pluteau într-un sirop gros de zahăr? Dulceaţa aducea la pachet fibre din fructe, dar şi fibrele feliilor de lămâie. Şi era un dulce hrănitor pe care e păcat să nu îl preparaţi şi voi. Faceţi dulceaţă şi gem acasă, fără conservanţi, doar cu zahăr.

Ca variante mai bune nutriţional e de preferat zahărul brun, nerafinat, care păstrează şi aport de vitamine şi minerale sau melasa, faza premergătoare zahărului, înalt nutritivă. Nu puneţi în gem sau dulceaţă acid acetilsalicilic pentru că va scoate rapid din organism vitamina C ingerată din alte surse. Alte tipuri de prăjituri nutritive sunt cele cu fructe.

Dacă puneţi fructele într-un chec, într-o cremă făcută în casă, într-o tartă, aveţi grijă să le introduceţi la cuptor, la finalul preparării. Astfel, încă mai păstrează din nutrienţi. Dar chiar dacă vitamina C dispare la prepararea la cuptor, tot rămân fibrele din fructe care vă sunt de un real beneficiu. Şi îngheţata poate fi preparată acasă cu smântână, fructe şi miere. Dar şi sorbeturile de fructe.

Zeama oricărui fruct se combină cu bucăţi mici din alt fruct preferabil şi cu puţină miere. Se pune la congelator şi gata sorbetul! Ciocolata de casă este un alt dulce excepţional. Combinaţi unt de cacao sau unt din lapte de vacă cu miere şi cacao. Mixaţi la viteză mare în robotul de bucătărie, apoi puneţi în forme, la frigider. Şi oferiţi-o cu încredere copiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”