Reţete Quinoa uşor de preparat

Quinoa este o cereală cu un conţinit mare de proteine. De asemenea, quinoa conţine calciu, lizină, vitaminele B şi fier. Quinoa se prepară uşor. Iată cum!
  • Publicat:
Reţete Quinoa uşor de preparat

Quinoa are un conţinut de proteine mult mai bogat decât orice alte cereale sau seminţe şi oferă o proteină completă, mai exact, conţine toţi aminoacizii esenţiali pe care corpurile noastre nu le pot obţine singure. Este de asemenea o sursă excelentă de calciu şi este bogată în lizină, vitaminele B şi fiel. În plus, seminţele sunt uşor de digerat şi fără gluten.

Quinoa include în compoziţia sa molecule esenţiale numite flavonoide, care sunt antioxidanţi ai plantelor despre care s-a dovedit că ar avea o varietate de efecte benefice asupra sănătăţii. Două flavonoide care au fost studiate în mod deosebit sunt quercetin şi kaempferol şi se întâlnesc în cantităţi mari în quinoa.
Indicele glicemic este o măsură a rapidităţii cu care alimentele ridică nivelul zahărului din sânge. Se ştie faptul că atunci când consumăm alimente bogate în grăsimi, indicele glicemic poate stimula foametea şi poate contribui la obezitate.

Astfel de alimente au fost de asemenea legate de multe dintre bolile cronice occidentale, care sunt atât de comune astăzi, precum diabetul de tip 2 şi bolile cardiace. Quinoa are un indice glicemic de 53, care este considerat scăzut.

Cu toate acestea, este important de reţinut faptul că alimentul are un conţinut relativ ridicat de carbohidraţi, deci nu este o alegere bună pentru o dietă săracă în carbohidraţi. Având în vedere cantitatea mare de substanţe nutritive benefice, este logic ca alimentul minune quinoa să conducă la îmbunătăţirea sănătăţii metabolice.

Studiile certifică beneficiile quinoa

Deşi acest lucru trebuie să fie studiat mai amănunţit, am găsit două studii (unul realizat asupra oamenilor, cealălalt asupra şobolanilor) care au examinat efectele consumului quinoa asupra sănătăţii metabolice. Studiul efectuat pe oameni a constatat faptul că utilizarea chinoa în loc de pâine şi paste fără gluten tipic a redus în mod semnificativ glicemia, insulina şi nivelul trigliceridelor. Studiul efectuat la nivelul şobolanilor a constatat că adăugarea de quinoa la o dietă bogată în fructoză a inhibat aproape complet efectele negative ale fructozei.

Quinoa, uşor de gătit

Poate părea un aliment complicat, dar quinoa este şi extrem de uşor de gătit. În primul rând, este important ca întotdeauna să clătim cât mai bine quinoa. Seminţele au un strat de „săpun” natural care ajută la protejarea de dăunători, dar nu este nevoie să fie şi consumat. Pentru a o curăţa, clăteşte-o cu apă rece timp de un minut sau două.

Următorul pas este gătitul! Utilizează o parte de quinoa pentru două părţi lichide. Apa plată funcţionează bine, dar puteţi experimenta oricând cu un bulion de legume sau supă de pui pentru aromă cu conţinut scăzut de calorii. Fierbe quinoa în lichidul ales. Redu căldura focului, acoperă şi lasă seminţele să se gătească timp de 10 până la 15 minute – sau până când apa/lichidul este complet absorbit, seminţele devin translucide şi germenul este parţial detaşat.

Când este gătit, quinoa are o aromă crocantă, uşoară, de nuci. Funcţionează excelent în salate alături de cimbru, amestecate în burgeri de legume şi multe altele..

Iată câteva sugestii de reţete delicioase, sănătoase şi totodată uşoare:

Salată de vară cu quinoa

Ingrediente:

4 căni quinoa fierte
1/2 cană ceapa rosie, tocată cubulete
1 cană de ardei gras tocat
1 castravete tocat
1 cană de roşii cherry, înjumătăţite
1 cană de fasole neagră
2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
1 lingură oţet de oţet de vin roşu
Suc de la o limetă
1 linguriţă de chimen
1/4 cană de patrunjel tocat
Sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele într-un castron şi se servesc. Poftă bună!

Clătite cu quinoa

Ingrediente:
1 şi 1/2 cană de apă
3/4 cană quinoa
2 căţei de usturoi, tocaţi
1/4 linguriţă sare
2 albuşuri mari de ouă
1/2 cană proaspăt rasă de parmezan
1/2 linguriţă de busuioc uscat
1/4 linguriţă de piper proaspăt măcinat
4 linguriţe ulei de măsline extra-virgi
6 frunze de spanac baby
Salsa după gust, opţional

Mod de preparare:
Pasul 1
Încălzeşte apa într-o cratiţă până la fierbere. Adăugaţi  quinoa, usturoiul şi sarea. Lasă compoziţia la fiert şi acoperă parţial timp de aprox. 10 minute. Dă capacul la o parte şi lasă amestecul la gătit în continuare pentru 2 minute, până la reducerea totală a lichiduui. Transferă tot amestecum într-un castron mare.

Pasul 2
Preîncălzeşte cuptorul la 350 °.

Pasul 3
Se amestecă albuşurile de ou, parmezanul, busuiocul şi piperul în amestecul obţinut anterior, de quinoa.

Pasul 4
Într-o tigaie, încinge 2 linguri ulei pe foc mediu. Modelează amestecul în mici forme de clătite şi găteşte-le în tigaie până când devin uşor aurii pe ambele părţi (aprox. 2 min pe fiecare parte). Transferă clătitele obţinute pe o tavă şi coace-le timp de 5 minute.

Pasul 5
Serveşte-le pe un pat de spanac, cu salsa (opţional).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”