Raluca Zenga – despre curele de detoxifiere şi alimentaţia sănătoasă

Primavara organismul nostru are nevoie de o alimentaţie energizantă şi detoxifiantă pentru a elimina toxinele acumulate în timpul lunilor de iarnă. Am stat de vorbă cu Raluca Zenga depre metodele de detoxifiere la care apelează şi despre cum arată meniul copiilor săi.
  • Publicat:

Primăvara organismul nostru are nevoie de o alimentaţie energizantă şi detoxifiantă pentru a elimina toxinele acumulate în timpul lunilor de iarnă. Am stat de vorbă cu Raluca Zenga depre metodele de detoxifiere la care apelează şi despre cum arată meniul copiilor săi. 

CSÎD: Care sunt cele 5 alimente care nu-ţi lipsesc niciodată primăvara din alimentaţie?

Raluca Zenga: Cu greu trece o zi în care să nu mănânc un avocado, o banană sau un suc verde cu ţelină, măr, lămâie  şi mentă. Tendinţa este ca primăvara să simţim nevoia de verdeţuri, crudităţi şi fructe proaspete, acrişoare (diferite de cele dulci-pârguite din sezonul de toamnă), că ieşiţi după lunga „hibernare” care în trecut ne priva de vitamina C! Primăvara îmi ascult „poftele de odinioară” şi mă delectez cu salate de sezon, primele căpşuni şi cireşe, precum şi supe cu mult pătrunjel şi leuştean!

CSÎD : Ce părere ai despre curele de detoxifiere? Ai încercat ceva ce ai recomanda şi cititoarelor noastre?

Raluca Zenga: Cred în curele detox atâta vreme cât nu sunt un moft de făcut o singură dată pe an, ca apoi să revenim la vechile obiceiuri nesănătoase. Eu, de obicei, aleg să îmi purific organismul de „zgure” după perioade în care am exagerat cu petrecerile, cu mâncăruri nesănătoase, cu băuturile dulci. Cred că e ok să ne programăm mental câte o săptămână în care să nu consumăm făinoase, prăjeli, zahăr şi alcool– în favoarea unui plus de lichide „depurătoare”, supe bogate în gelatină naturală, sucuri verzi, ceaiuri de plante cu efect anti-inflamator (toate alimentele nocive ne menţin organismul într-o stare inflamatorie constanta), oţet de mere diluat într-un pahar cu apă, eventual cu o linguriţă de miere naturală de albine.

CSÎD: Cum arată meniul copiilor tăi dintr-o zi?

Raluca Zenga: Cei mici mănâncă un iaurt simplu cu fructe proaspete la micul dejun, sau cereale fără gluten cu lapte de cocos sau de migdale, sau brânzică proaspată/chefir cu roşioare cherry şi castravete. Uneori clătite din făină de cocos şi ou, servite cu banană şi sirop de arţar. La prânz, paste fără gluten, cu diverse sosuri gătite în casă, bolognese, cu somon, cu ton, cu ou şi parmezan; apoi supă cremă cu legume.

Amiaza, o budincă, o gustare de fructe sau smoothie, snacks-uri bio pentru copii. La cină, întotdeauna proteine, peşte, pui sau viţel, gătite pane (în ulei de cocos), cu sos sau chiar curry, drept garniture, o mică porţie de orez jasmine sau basmaţi, cartofi dulci la cuptor cu parmezan ras pe deasupra, sau salată cu ton, felii de ou şi avocado. De băut, ceai sau apă. Mâncăm destul de „curat” şi de „cuminte”.

CSÎD: Este ceva ce nu lipseşte nicodată din dieta celor mici?

Raluca Zenga : Da, indiferent cât de „ortodocşi” am fi cu alimentaţia , se vor strecura mereu ocazii în care copiii vor fi expuşi la traznai, la fast food şi la E-uri, şi nu putem face o dramă din asta. Asta se întâmplă la petrecerile pentru copii, în călătorii, sau când adulţi „binevoitori” le ofera spontan biscuiţi, acadele, bomboane pline de coloranţi, iar tu ca părinte încerci din răsputeri să te controlezi şi să nu le dai peste mâna! Dar, evit să aduc toxinele în casă cu mâna mea. Sunt atentă la etichete, favorizez lista de ingrediente cât mai scurtă şi fără substanţe greu de pronunţat, sintetizate în laboratoare, şi aleg de cele mai multe ori alimente proaspete, cu termen redus de valabilitate, fără aditivi, pentru a le prelungi „viaţa de raft”. Sănătatea e cea mai preţioasă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”