Seminţele de floarea-soarelui, sursă de sănătate şi energie

Aceste seminţe sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sange).
  • Publicat:
Seminţele de floarea-soarelui, sursă de sănătate şi energie

Dacă seminţele de floarea-soarelui nu sunt pe lista obişnuită de cumpărături, ar fi bine să le faceţi un loc acolo. Căutaţi-le în magazinele cu produse naturiste pe cele crude şi consumaţi-le cu încredere în loc de migdale sau caju.

Sunt mult mai ieftine, dar au numeroase proprietăţi benefice: conţin grăsimi sănătoase, fibre şi proteine, vitamine şi minerale.

Aceste seminţe sunt bogate în vitaminele E, B1, B6, acid folic, în minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, în tryptofan şi fitosteroli (ajută la reducerea nivelului de colesterol în sange).

Pe scurt reprezintă o adevărată sursă de sănătate şi un excelent energizant.

Seminţele de floarea soarelui şi fisticul au aproximativ 270-289 mg fitosteroli la 100 g.

Fitosterolii sunt compuşi existenţi în plante, care au o structură chimică foarte asemănătoare cu a colesterolului, iar atunci când sunt prezenţi în dietă în cantităţi suficiente, se consideră că ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la îmbunătăţirea răspunsului sistemului imunitar şi scăderea riscului de a face anumite tipuri de cancer.

Efectele benefice ale fitosterolilor sunt atât de importante încât au fost extraşi din soia, porumb, ulei de pin şi adăugaţi în alimentele procesate, cum ar fi în substituienţi ai untului, care au fost apoi  considerate alimente ce ajută la reducerea nivelului de colesterol.
Dar de ce se te mulţumeşti cu o imitaţie atunci când natura îţi pune la dispoziţie nuci si seminţe ce constituie o sursă bogată în mod natural de fitosteroli şi de fibre, minerale şi grăsimi sănătoase în acelaşi timp?

35 gr de seminţe de floarea soarelui conţin: 61% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina E, 34% din DZR de vitamina B1, 31% din DZR de cupru, 28% din DZR  de magneziu, 26% din DZR de seleniu, 23% din DZR de fosfor, aducând un aport de 204 calorii.

Seminţele de floarea soarelui sunt o sursă bună de magneziu. Numeroase studii au demonstrat că magneziul ajută la reducerea intensităţii astmului, la diminuarea tensiunii arteriale mari, prevenirea migrenelor, precum şi la reducerea riscului de atac de cord şi accident vascular cerebral.

Seleniul a fost demonstrat că induce repararea şi sinteza ADN-ului în celulele deteriorate, inhibă proliferarea celulelor canceroase, şi induce apoptoza lor (moartea celulara programată).

Aceste seminţe conţin peste 40% proteine, care se apropie ca valoare nutritivă de cele de origine animală.

Le putem consuma şi în stare crudă pentru a profita la maxim de calităţile lor nutritive. Dacă le puneţi puţin la cuptor, vor da o savoare deosebită salatelor, omletelor şi preparatelor din legume.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”