Varza murată – ideală pentru o masă gustoasă şi o sursă de sănătate

În sezonul rece, varza murată ocupă un loc de cinste la masă. Pe lângă gustul de care parcă nu te mai saturi, are şi o mulţime de beneficii pentru sănătate.
  • Publicat:
Varza murată – ideală pentru o masă gustoasă şi o sursă de sănătate

În sezonul rece, varza murată ocupă un loc de cinste la masă.

Pe lângă gustul de care parcă nu te mai saturi, are şi o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Cum se pune varza la murat

Pentru a fi sigură că ai un rezultat de nota 10, alege verze de dimensiuni medii, curăţă-le de primele frunze, spală-le şi crestează-le sau scobeşte-le în dreptul cotorului. Înainte de a aşeza verzele, pune pe fundul butoiului nişte beţe de mărar uscat, iar printre acestea hrean, 2-3 foi de dafin, o mână de boabe de porumb şi câteva felii de gutuie pentru a-i oferi savoare şi a-i grăbi fermentarea.

După ce le-ai aşezat, pregăteşe saramura (la fiecare litru de apă la temperatura camerei se pune 1 lingură de sare grunjoasă) şi ai grijă ca aceasta să acopere varza (să depăşească nivelul verzei cu 5-10 cm). Deasupra se pune un grătar din lemn peste care se aşează o piatră de râu. Apoi, din 3 în trei zile, timp de 2 săptămâni, se pitroceşte pentru a nu deveni cleioasă şi pentru a nu capata un gust şi un miros neplăcut. Depoziteaz-o la temperatura camerei.

Beneficiile verzei murate

– Conţine fibre alementare, minerale, vitaminele A (protejează pielea şi mucoasele), B12 (protejează sistemul nervos şi te menţine tânără şi în formă ), C (cu efect antioxidant) şi E (efect antioxidant), zinc, potasiu, acid lactic (care contribuie la întărirea sistemului imunitar) are efect hepatoprotector şi luptă împotriva cancerului.

– Ajută la îmbunătăţirea digestiei şi detoxifiază intestinele datorită fibrelor şi mineralelor pe care le conţine. În plus, combate constipaţia. Prin procesul de fermentaţie se descarcă probiotice, compuşi esenţiali pentru flora colonului, deci pentru întreaga digestie.

– Anumiţi compuşi scad nivelul colesterolului rău, prevenind astfel apariţia bolilor cardiovasculare şi a aterosclerozei.

– Efectele sale revitalizante şi remineralizante cresc rezistenţa organismului la infecţii.

– Are un conţinut scăzut în calorii şi, de aceea, este ideală în cura de slăbire.

– Dacă este consumată aproape zilnic, varza murată creşte apetitul sexual şi prelungeşte erecţia.

– Poate aluga febra (pune-o pe talpi şi acoper-o cu şosete timp de 25-30 de minute) şi durerile de cap (pune puţină varză într-un tifon şi aplic-o pe locul dureros).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”