Beţi lapte, previne cancerul de colon!

Dacă până nu demult se ştia despre lapte că aduce numai beneficii atunci când este consumat regulat, că scade riscul de diabet şi sindrom metabolic, iată că astăzi oamenii de ştiinţă suedezi i-au mai descoperit o virtute: protejează împotriva cancerului de colon.

Cu toate că asupra consumului de lapte planează destule suspiciuni, întrucât se spune că ar creşte riscul de inflamaţie în organism, augmenteaz simptomele de răceală, gripă şi alergii din pricina stimulării formării de mucus, alimentul nu este totuşi aşa de nociv.

Potrivit unui studiu publicat în numărul de octombrie al revistei Journal of Dairy Science, de către un grup de cercetători de la Universitatea Lund, din Suedia, lactofericina4-14 (Lfcin4-14), o proteină din lapte, reduce riscul de cancer de colon prin împiedicarea proliferării necontrolate a celulelor maligne. Ba mai mult decât atât, tratamentul pe bază de această roteină încetineşte progresul boli la persoanele deja diagnosticate cu această maladie.

"Am pornit de la ipoteza conform căreia prelungirea ciclului celular a celulelor maligne din colon prin tratament cu proteina Lfcin4-14 poate da organismului un timp suplimentar pentru repararea ADN-ului distrus", spune unul dintre autorii studiului citat, profesorul Stina Oredsson, din cadrul Departamentului de Biologie de la Universitatea Lund, din Suedia.

Dr. Oredsson a mai explicat că celulele canceroase prezintă deficienţe în mecanismul de reparare al ADN-ului. Proteina Lfcin4-14 însă, prelungind ciclul de viaţă celular, ajută organismul la refacerea ADN-ului, confirmând astfel proprietăţile laptelui de prevenire a cancerului de colon.
 

Exclusiv Online - 12.10.2012 Sursă foto: Hepta
Taguri: apte, cancer, colon

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.