Consumul zilnic de sucuri dietetice, asociat cu îngroşarea taliei

Conform rezultatelor unui studiu publicat în “Journal of the American Geriatrics Society” , consumul mărit de băuturi acidulate dietetice poate impulsiona depunerea de grăsimi în zona taliei şi poate mări riscul de a dezvolta sindromul metabolic sau boli cardiovasculare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Consumul zilnic de sucuri dietetice, asociat cu îngroşarea taliei

Conform rezultatelor unui studiu publicat în “Journal of the American Geriatrics Society” , consumul mărit de băuturi acidulate dietetice poate impulsiona depunerea de grăsimi în zona taliei şi poate mări riscul de a dezvolta sindromul metabolic sau boli cardiovasculare.

Aceste descoperiri vin în continuarea preocupărilor crescute legate de siguranţa consumului băuturi acidulate dietetice. Studii recente, raportate de “Medical News Today”, legate de efectele secundare ale consumului de băuturi acidulate, le-au cu îmbătrânirea celulară, creşterea agresivităţii şi distragerea atenţiei în rândul copiilor, declanşarea prematură a menstruaţiei şi cu dezvoltarea cancerului endometrial.

Cu toate acestea, un nou studiu analizează în special băuturi acidulate dietetice, pe care mulţi oameni le preferă într o încercare de a reduce aportul de zahăr. Studiile arată că de peste trei decenii, aportul atât de îndulcitori artificiali cât şi de băuturi acidulate dietetice a crescut, odată cu creşterea dramatică a obezităţii, din aceeaşi perioadă.

Deşi majoritatea cercetărilor existente ce analizează legătura dintre consumul de băuturi acidulate dietetice şi bolile cardiometabolice s-au axat pe tinerii adulţi şi pe persoanele de vârstă mijlocie, un nou studiu analizează efectele adverse asupra sănătăţii, în rândul seniorilor.

Autorul principal al studiului, Sharon Fowler de la Centrul de Ştiinţe ale Sănătăţii din cadrul Universităţii Texas din San Antonio a declarat: “Studiul nostru caută să umple golul de vârstă, prin explorarea efectelor adverse ale sucurilor dietetice asupra sănătăţii, în rândul indivizilor cu vârsta de peste 65 de ani.”

Aceasta adaugă: “Povara sindromului metabolic şi a bolilor de inimă, împreună cu costurile legate de sănătate, este prea mare în rândul populaţiei în vârstă”.

Cercetătorii au analizat informaţiile Studiului Longitudinal asupra Îmbătrânirii din San Antonio:

La acest Studiu Longitudinal asupra Îmbătrânirii, efectuat în San Antonio, au luat parte un număr de 749 de mexicani şi americani cu origini europene, în vârstă de peste 65 de ani, ce au fost recrutaţi între anii 1992 1996. La începutul studiului acestor persoane le au fost măsurate: aportul de băuturi acidulate dietetice, circumferinţa taliei, înălţimea cât şi greutatea, iar aceste măsurători au fost repetate în ianuarie 2001, martie 2001 şi aprilie 2003.

După ce au analizat informaţiile, echipa lui Sharon Fowler a descoperit că de a lungul fiecărui interval analizat, circumferinţa medie a taliei consumatorilor de băuturi acidulate dietetice era aproape triplă faţă de corespondenţii acestora, care nu au consumat băuturi acidulate dietetice.

Ajustând apoi factorii de confuzie, echipa de cercetători a descoperit că pe parcursul celor 9,4 ani de urmărire a efectului băuturilor acidulate dietetice, circumferinţa taliei a crescut cu 0,77 cm în rândul celor care nu au băut niciodată sucuri dietetice, cu 1,76 cm în rândul oamenilor ce au consumat ocazional sucuri dietetice şi cu 3,04 cm în cazul persoanelor ce au consumat zilnic sucuri dietetice.

În concluzie, Fowler este de părere că: “Aportul crescut de sucuri dietetice este legat de obezitatea abdominală crescândă, ceea ce poate duce la riscuri cardiometabolice în rândul persoanelor în vârstă” şi recomandă ca oamenii în vârstă ce consumă adesea băuturilor acidulate dietetice să reducă consumul, în special dacă prezintă posibilitatea de a dezvolta riscuri cardiometabolice.

de Luca Raluca Maria
sursa: medicalnewstoday.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”