Ții dietă și faci sport, dar nu vezi rezultate? Explicația simplă, care te va motiva

Ai început să te antrenezi şi să mănânci sănătos dar, în loc să slăbeşti, nu se vede nici un rezultat sau mai rau, ai pus câteva kilograme în plus?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ții dietă și faci sport, dar nu vezi rezultate? Explicația simplă, care te va motiva

Autor: Şerban Blebea, antrenor personal

Ai început să te antrenezi şi să mănânci sănătos dar, în loc să slăbeşti, nu ai observat nici un rezultat, sau mai rau, ai pus câteva kilograme în plus? Nu trebuie să îţi faci griji, totul poate fi tinut sub control!

Majoritatea dietelor promit marea cu sarea, chiar dacă unele dintre ele sunt complet absurde, însă nu aceasta este problema. Toate îţi pot aduce rezultate vizibile, cu condiţia să fie respectate în întregime.

Psihologii au ajuns la concluzia că atunci când vrei să faci o schimbare în viaţa ta, cu siguranţă te afli într-una dintre cele 5 etape ale schimbării: pre-contemplare, contemplare, pregătire, acţiune şi mentinere. Fiecare dintre ele dictează cât de mult succes vei avea în încercarea ta de a ajunge la o greutate normală.

Chiar dacă te afli în etapa de acţiune şi ai început deja să faci sport şi să urmezi un regim alimentar echilibrat este foarte posibil ca un mic detaliu să te arunce înapoi in stadiul de contemplare şi anume: lipsa rezultatelor.

Rezultatele aduc de la sine motivaţia de a continua pe drumul pe care l-ai inceput. Cu siguranţă te vei gândi că aşa ceva nu ţi se poate întâmpla ţie şi că nu vei renunţa niciodată până nu vei ajunge la greutatea propusă. Cu toate acestea, 80% dintre persoanele care încep un regim alimentar renunţă la el în mai puţin de o lună.

De ce nu apar rezultatele?

Cel mai probabil rezultatele au început deja să apară, însă tu nu îţi dai seama. Înainte să alegi un regim alimentar şi să îţi faci un abonament la sală, îţi sugerez să îţi cumperi un cântar care să măsoare pe lângă greutate şi compoziţia corporală, iar aici mă refer la procentul de masă musculară şi cel de grăsime.

Multe persoane spun că masa musculară cântăreşte mai mult decât grăsimea, însă se înşală. Un kilogram este tot un kilogram, fie că vorbim de cărămizi sau de pene. Diferenţa o face densitatea ţesutului muscular comparativ cu cel adipos.

Masa musculară este cu 18% mai densă decât grăsimea, conform ultimelor studii, iar asta se vede cel mai relevant în circumferinţa taliei.

Desigur, toată lumea doreşte să aibă un corp mai subţire şi mai fit, dar poţi face asta în două moduri:

  • Fiecare kilogram de grăsime înmagazinează 3500 de calorii care aşteaptă să fie folosite, deci dacă vei  consuma aceste calorii vei pierde un kilogram de grăsime. Poţi alege să creezi un deficit caloric de 3500 de calorii pe săptămână, asta însemnând un kilogram pierdut, sau poţi alege să creşti masa musculară astfel încât să consume cele 3500 de calorii mult mai rapid.
  • Cea de-a doua variantă este cea aleasă de cei care combină sportul cu regimul alimentar şi este una dintre cele mai eficiente metode de a slăbi.

Creşte eficienţa metabolismului tău!

Unele persoane exagerează când afirmă că un kilogram de masă musculară consumă între 50-100 de calorii pe zi în stare de repaus. Totuşi, un studiu recent a demonstrat că fiecare kilogram de ţesut muscular este responsabil pentru un consum de 6 calorii în stare de repaus, pe zi. Comparând acest rezultat cu cele 2 calorii ale ţesutului adipos, pe zi, conform aceluiaşi studiu, rezultă că musculatura este de 3 ori mai activă metabolic decât grăsimea. Sună bine?

La începutul articolului afirmam că lipsa rezultatelor nu este un motiv de panică, pentru că este posibil să ai deja rezultate fără să îţi dai seama. Un exemplu concret: dacă slăbeşti 3 kilograme de grăsime într-o lună dar, datorită antrenamentului intens, pui la loc 3 kilograme de masa musculară, acest lucru ar trebui să te bucure, nu să te facă să arunci adidaşii de sport.

Cele mai multe persoane aflate în această situaţie renunţă la bătălie şi se resemnează că nu pot ajunge niciodată la greutatea ideală, indiferent ce metode ar încerca.  Sper că nu eşti una dintre ele, nu?

În realitate, este unul dintre cele mai bune rezultate. Cele 3 kilograme de masa musculară în plus reprezintă un consum de 18 calorii pe zi, ceea ce înseamnă că într-o lună vei ajunge la 540 de calorii consumate fără ca tu să faci vreun efort.

Pe de altă parte, masa musculară fiind mai densă decât grăsimea, vei observa imediat o subţiere a taliei şi vei putea îmbrăca haine care înainte îţi erau mici.

Atunci când greutatea de pe cântar rămâne constantă, nu este momentul să renunţi, ci dimpotrivă. Cel mai probabil organismul tău are nevoie de mai mult sport ca să construiască masa musculară, iar acesta trebuie pus la lucru pentru a consuma cât mai multe calorii.
Îmbracă-te cu echipamentul de sport şi fugi la sală, rezultatele pe care ţi le doreşti sunt mai aproape decât crezi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”