Pilates pentru trup şi suflet

Un corp suplu, o musculatură frumoasă, un tonus bun – iată ce îşi doresc multe femei, iar în sprijinul lor, vine şi DVD-ul “O oră de sport cu Oana Cuzino”, realizat împreună cu echipa studioului Shape Art Pilates din Bucureşti. Coordonatoarea echipei de antrenori, Gizem Cordan Deletioglu, a fost sportiv de performanţă şi ne dezvăluie câteva dintre secretele unui antrenament relaxant.
  • Publicat:
Pilates pentru trup şi suflet

Un corp suplu, o musculatură frumoasă, un tonus bun – iată ce îşi doresc multe femei, iar în sprijinul lor, am avut şi DVD-ul “O oră de sport cu Oana Cuzino”, realizat împreună cu echipa studioului Shape Art Pilates din Bucureşti. Coordonatoarea echipei de antrenori, Gizem Cordan Deletioglu, a fost sportiv de performanţă şi ne dezvăluie câteva dintre secretele unui antrenament relaxant.

CSÎD: Ai fost patinatoare profesionistă. Care au fost motivele pentru care te-ai orientat către Pilates după ce ai renunţat la activitatea competiţională?

Gizem Cordan Deletioglu: Pe lângă cariera mea de sportiv profesionist, sunt femeie de afaceri. Am absolvit Facultatea de Administrare a Afacerilor şi am lucrat în diverse companii multinaţionale. Şi mi-am dorit să îmbin ambele profesii, adică să fac ceva care să aibă legătură cu sportul, sănătatea şi cu noi idei de afaceri, perfect mulat pe stilul meu de viaţă.

Astfel, mi-am dat seama că în Bucureşti nu există un studio profesionist de Pilates, echipat corespunzător, la standarde de eficienţă maximă. Aceasta deşi Pilates era un trend în lume, însă nu şi în România la vremea respectivă.

Aşa că am început această afacere ca să vin în ajutorul oamenilor şi să le ofer o nouă metodă de a face sport şi de a-şi menţine sănătatea.

CSÎD: Cum ai descrie în câteva cuvinte un antrenament de Pilates?

G.C.D.: Este perfect mulat pe nevoile fiecăruia şi ţine cont de multiple aspecte: postură, nivel de pregătire fizică, vârstă, probleme de sănătate (de exemplu, o afecţiune ortopedică) şi aşteptări. Fiecare antrenament este o provocare, oferă de fiecare dată altceva şi este distractiv. Concentrarea este maximă datorită tehnicilor de respiraţie corectă şi se lucrează întotdeauna cu un antrenor care îşi motivează clientul şi îl corectează în fiecare moment dacă nu execută corect mişcările.

CSÎD: Care sunt beneficiile practicării Pilates?

G.C.D.: Pe scurt, Pilates ne ajută să avem un corp şi o minte sănătoase până la vârste înaintate, un abdomen plat şi tonifiat şi o postură corectă care ne salvează de la durerile de spate (acestea fac parte din vieţile multor oameni din cauza lucrului îndelungat la computer). În plus, dezvoltă musculatura care va fi suplă şi flexibilitatea corpului care va fi în formă maximă. Iar riscul de acidentare în timpul antrenamentelor scade foarte mult.

CSÎD: Ca să slăbim, putem combina Pilates cu un regim alimentar?

G.C.D.: Este o idee bună pentru cei care vor să slăbească pentru că Pilates, chiar dacă duce la arderea de calorii, nu se face cu un consum mare de energie aşa cum se întâmplă în cazul antrenamentelor cardio.

CSÎD: Cum te-a ajutat Pilates să slăbeşti după ce ai născut fetiţa?

G.C.D.: Fiecare sarcină e diferită: eu am mâncat din prima zi şi până în ultima, aveam un apetit de necontrolat. Aşa că de la 58 de kilograme am ajuns la peste 100. Pilates m-a ajutat să-mi revin fără stres. După naştere, corpul se schimbă, muşchii îşi pierd fermitatea aşa că e important să ne revenim, mai ales că un bebeluş îţi transformă viaţa în ceva magic, plin de provocări fizice şi mentale. Aşa că Pilates ne poate ajuta să le facem faţă. În plus, exerciţiile sunt foarte bune şi pentru femeile însărcinate. Unele cliente vin la studioul nostru chiar până în săptămâna 38 de sarcină.

CSÎD: Dacă ne referim la programul propus de echipa ta pe DVD-ul “O oră de sport cu Oana Cuzino”, câte repetiţii pentru fiecare exerciţiu recomanzi la început?

G.C.D.: Puteţi începe cu 4-6 repetiţii în funcţie de nivelul de pregătire fizică. Multe persoane constată că pot face uşor 8-10 repetiţii din fiecare exerciţiu. Dar ţineţi cont de un aspect: este mai important să lucraţi corect, să implicaţi grupele musculare potrivite decât un număr mare de repetări.

CSÎD: Care sunt sfaturile tale pentru începători?

G.C.D.: Începutul e întotdeauna mai greu, mai ales pentru persoanele care nu fac sport regulat. Le sfătuiesc să-şi păstreze răbdarea şi motivaţia. Vor vedea pe parcurs cum corpul lor devine mai puternic. Încă un sfat: solicitaţi acordul medicului pentru a executa orice tip de sport.

Dacă simţiţi durere sau disconfort, opriţi-vă pentru că Pilates nu trebuie să provoace astfel de reacţii. Şi respiraţi continuu, nu vă ţineţi deloc respiraţia în timpul programului de Pilates. Hidrataţi-vă şi adoptaţi o dietă echilibrată şi sănătoasă!

CSÎD: Când recomanzi antrenamentele: dimineaţa, seara?

G.C.D.: Dimineaţa, suntem mai energici, de aceea, este perioada ideală pentru sport. Dar dacă nu puteţi să le practicaţi în prima parte a zilei, faceţi tot posibilul să vă rezervaţi timp după-amiaza sau seara. Şi faceţi din sport o rutină în viaţă.

CSÎD: Când apar primele rezultate?

G.C.D.: Chiar din prima zi, veţi simţi că muşchii lucrează, dar pentru primele rezultate benefice, trebuie să exersaţi constant şi să ajungeţi la 10 repetiţii pentru fiecare mişcare.

Citeşte şi: Pilates la malul mării

Super conditie fizica cu Pilates

Vezi videoclipurile cu exerciţiile de Pilates extrase din DVD-ul „O oră de sport cu Oana Cuzino”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân