Copiii români cu tulburări de limbaj au acum 900 de instrumente logopedice

Circa 10% din totalul copiilor români au dificultăţi de limbaj. Timlogo.ro este o plaformă online dedicată copiilor cu deficienţe de auz şi de vorbire.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copiii români cu tulburări de limbaj au acum 900 de instrumente logopedice


În România, estimările arată că peste 400.000 de copii au dificultăţi de limbaj, aproximativ 10% din totalul copiilor din România. Prin parteneriatul dintre Salvaţi Copiii şi Ascendia, copiii înscrişi în program vor continua să aibă acces gratuit la o serie de resurse şi jocuri dezvoltate de Salvaţi Copiii în colaborare cu Fundaţia Orange şi logopezi din şcolile speciale.

Logopedia, prima platformă de educaţie digitală adresată deopotrivă copiilor cu deficienţe de auz şi vorbire şi profesioniştilor care lucrează cu ei, îşi mută conţinutul pe Timlogo.ro, cea mai mare platformă de logopedie din România, care susţine terapia logopedică a persoanelor cu tulburări de limbaj.

În plus, se va permite accesul gratuit al actualilor utilizatori ai platformei LogopediaDigitală.ro (elevi, specialişti, instituţii) la tot conţinutul Timlogo (peste 900 de instrumente logopedice dezvoltate de specialişti logopezi). Copiii vor primi cont gratuit pentru acces total la Timlogo.ro, având posibilitatea să folosească nelimitat toate jocurile şi toate funcţionalităţile platformei. Cadrele didactice, părinţii şi specialiştii vor primi conturi gratuite pentru uz nelimitat şi vor putea crea inclusiv recomandări pentru copii şi gestiona conturi ale copiilor. În acest fel, cadrele didactice implicate în proiect vor putea personaliza procesul de învăţare la nevoile şi specificul fiecărui copil, folosind o diversitate mai mare de resurse.

Tulburări de limbaj la copiii – limbajul poate fi îmbunătăţit online

Timlogo cuprinde 476 de aplicaţii, 239 de jocuri interactive, 169 de activităţi animate şi 67 de clipuri video organizate în 34 de module, fiecare dintre ele fiind concentrat pe câte un sunet problematic din limba română. La resursele existente, se vor adăuga cele 11 jocuri educaţionale, dar şi un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode şi instrumente digitale de lucru cuprinse în Logopedia Digitală.

În total, în ultimii doi ani, platforma Logopedia a înregistrat peste 2000 de conturi create pentru specialişti, părinţi şi copii. 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare şi ateliere dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia şi a putea derula activităţile educaţionale, individuale şi de grup.


„Platforma educaţională Logopedia Digitală, chiar înainte de lansarea sa publică, a devenit cunoscută şi de interes pentru cadrele didactice şi specialiştii care lucrează cu copiii de vârstă preşcolară care, deşi nu au fost diagnosticaţi cu vreo întârziere de dezvoltare, au dificultăţi majore în exprimare. Pentru a veni în sprijinul lor, Logopedia conţine 7.000 de cuvinte şi expresii în limba română, 2.000 de ilustraţii şi 645 de materiale video. Transferul resurselor, informaţiilor către o platformă cu conţinut mai variat şi suport tehnic complex, reprezintă o etapă necesară prin care ne asigurăm că materialele dezvoltate de Organizaţia Salvaţi Copiii vin să îmbogăţească experienţa utilizatorilor şi să completeze resursele într-un sector atât de important, cum este cel al copiilor cu deficienţe de limbaj”,  a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”