Cum să spui nu unui copil

Află cum poţi spune nu unui copil, într-un mod ferm dar netraumatizant pentru el.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum să spui nu unui copil

Există o mulţime de părinţi foarte bine intenţionaţi. Sunt mămici şi tătici extraordinari dar viaţa lor este dictată în permanenţă de capriciile şi toanele odraslelor lor. De aceea, ţin econt de următorul lucru: nu confunda dragostea cu slăbiciunea care te determină să îi faci copilului tău toate mofturile. 

De ce eşti sclavul copilului tău?

Inconştient, părinţii aleg calea cea mai uşoară pentru a restabili pacea pe moment. Dar mituirea copilului nu funcţionează pe termen lung, pentru că pretenţiile lui vor fi din ce în ce mai mari. Trebuie să fie clar pentru toată lumea că dragostea pentru copilul tău nu înseamnă să-i faci absolut toate mofturile. Dragostea ta pentru copil şi capriciile lui trebuie să rămână două lucruri separate. Psihologul Claudia Mihalache spune: „Copiii au o abilitate extraordinară de a negocia, lucru de care s-au convins absolut toţi părinţii. Intuiţia lor nu dă greş şi pentru că sunt capabili să-ţi simtă toate slăbiciunile pot fi adevăraţi profesionişti la capitolul negociere. Ştiu exact pe ce butoane trebuie să apese şi părinţii le cad de cele mai multe ori în capcană. Odată ce un ciclu de acest gen începe, părinţii îşi petrec viaţa încercând să le facă micuţilor toate mofturile, la nesfârşit.“ Şi ce fel de dorinţe au copiii? Să mănânce doar lucruri nesănătoase, eventual numai dulciuri, să aibă ultimul model de  Play Station, să stea zi şi noapte la calculator şi lista poate continua la nesfârşit. Majoritatea părinţilor nu realizează că limitările sunt făcute pentru a fi respectate. Impunerea unor limite le dă copiilor un imens sentiment de siguranţă şi confort. Când aud un „nu“ de la părinţi ei se simt, de fapt, protejaţi. Pentru că inconştient ştiu că eşti suficient de puternic şi sigur pe tine pentru a-l proteja şi nu vei ceda presiunilor atunci când te vei afla în dificultate. Trăim în vremuri în care copiii sunt motivaţi prin răsplătirea imediată a lucrurilor bune pe care le fac. Un copil care îşi cunoaşte limitele şi care nu aşteaptă o prăjitură pentru fiecare problemă de matematică rezolvată este din start avantajat în faţa celorlalţi. Pe acest fond poate face alegeri înţelepte mai târziu în viaţă, atunci când va fi nevoit. Nu asta ar trebui să-şi dorească toţi părinţii?  

Cum să spui nu

  • Explică-i motivele pentru care nu faci ceea ce vrea el. Ai grijă să fii foarte convingătoare! Copiii pot detecta orice inflexiune din vocea ta care trădează un eventual sentiment de vinovăţie şi vor exploata la maxim această situaţie.
  • Ai grijă să îţi petreci suficient timp cu copilul tău pentru a stabili o relaţie afectivă puternică. Jucaţi-vă împreună, citeşte-i poveşti, mergeţi în parc.
  • Dacă micuţul tău vede că eşti disciplinată şi consecventă cu propria ta viaţă, nu va avea probleme să accepte un „nu“ venind de la tine.
  • Lasă-ţi totuşi nişte limite de negociere pentru a-l face să înţeleagă că nu eşti absurdă şi că ai motive serioase atunci când îl refuzi. Nu fii rigidă!

Evită situaţiile tensionate

  • Copilul tău va încerca să vadă care sunt limitele tale de toleranţă peste care va încerca, cu siguranţă, să treacă. Obişnuieşte-te să-i spui „nu“, pentru a nu transforma situaţia într-o confruntare permanentă pentru putere.
  • Totuşi nu-i refuza absolut orice cerere. Cel mai bine este să ai o atitudine tolerantă, dar copilul tău să fie permanent conştient de limitele pe care le are. Fă în aşa fel încât el să înţeleagă ce are voie să ceară şi ce nu. O stare de confuzie vă va îngreuna comunicarea şi va crea tensiuni inutile.
  • Nu folosi refuzul pe post de pedeapsă sau ca să-l sperii.

Şi mai ales, aminteşte-ţi că e treaba copilului tău să verifice care sunt limitele peste care nu poate trece şi datoria ta să spui un „nu“ clar şi hotărât atunci când încearcă să depăşească aceste limite. Şi asta nu pentru că nu ţi-ar păsa de dorinţele lui ci pentru că tu eşti adultul responsabil în relaţia voastră şi, cel puţin până când va deveni adolescent, tu ştii ce este mai bine pentru el.  Şi chiar dacă pare imposibil, într-o zi o să-ţi mulţumească pentru acest „nu“ hotărât.

Foto: pixabay.com

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”