Educa preferintele alimentare ale copilului tau!

Mamele care vor sa-si invete bebelusii sa manance fructe si legume, si in general alimente sanatoase, pot educa gusturile acestora indirect, prin alaptat, spun cercetatorii de la Monell Center.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Educa preferintele alimentare ale copilului tau!
Educa preferintele alimentare ale copilului tau!

Acestia mai sugereaza ca oferindu-i copilului o varietate cat mai larga de fructe si legume pe masura ce se face tranzitia catre mancarea solida, ii va transmite copilului placerea de a manca astfel de alimente.

Consumul de fructe si legume se afla in stransa legatura cu riscul scazut de obezitate sau de aparitie a diverselor tipuri de cancer. Iar cel mai bun indiciu asupra cantitatii de fructe si legume consumate de un copil este preferinta copilului pentru gusturile respective. Prin urmare, putem invata copiii sa prefere anumite gusturi, dirijandu-i astfel catre alegerea alimentelor sanatoase.

Studiul efectuat de catre Monell Center a implicat 45 de bebelusi neobisnuiti cu mancarea solida, cu varste cuprinse intre patru si opt luni, 20 dintre acestia fiind alaptati natural de catre mama, iar restul fiind hraniti cu lapte praf.  Principalul obiectiv al cercetarii a fost determinarea influentei experientelor senzoriale timpurii asupra dezvoltarii unor preferinte alimentare sanatoase.

Un grup de copii a fost hranit cu legume verzi timp de opt zile; celalalt grup a fost hranit cu legume vrezi, apoi cu piersici, in aceelasi interval de timp. Rezultatele au evidentiat ca acceptarea alimentelor de catre bebelusi se afla in stransa legatura cu dieta mamei. Copii alaptati au acceptat mai usor alimentele daca si mamele au consumat alimentul respectiv.

Aromele alimentelor consumate de mama sunt transmise catre copil prin lichidul amniotic in timpul sarcinii si prin lapte, in timpul alaptarii, ceea ce determina bebelusul sa se obisnuiasca cu anumite gusturi.

Nu te baza pe expresia faciala a copilului
Un alt aspect esential, spun cercetatorii, este cel al expresiei copilului in timpul mesei. Copiii au inca de la nastere o repulsie fata de gustul amar, iar daca mamele vor ca bebelusii lor sa manance sanatos trebuie sa ii invete treptat sa accepte anumite legume sau combinatii de alimente care ar putea avea gust amar (ardeiul fiert, de exemplu).

Specialistii mai spun ca expresia faciala a bebelusilor nu corespunde intotdeauna cu dorinta lor de a intrerupe masa, explicand ca acestia au inca de la nastere instinctul de a se “stramba” la experimentarea unor gusturi (la fel cum adultii se stramba involuntar la consumarea unei felii de lamaie, de exemplu).

Prin urmare, alimentatia mamei in timpul sarcinii si alaptarii este extrem de importanta atat pentru sanatatea copilului la momentul respectiv, dar si pentru sanatatea acestuia la maturitate, determinand in mare masura preferintele sale alimentare.

(Georgiana Dorobantu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Atentie, apare bebe!
Atentie, apare bebe!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân