Eşti mamă şi vrei un pic de timp pentru tine? Iată 5 trucuri eficiente

Copiii, treburile zilnice şi un serviciu obositor – când mai ai timp de tine? Ştiai că timpul pentru tine însăţi este extrem de sănătos şi recomandat? Poate că îţi doreşti să strecori câteva ore de linişte în programul tău zilnic, dar pur şi simplu nu ştii cum. Am ales câteva trucuri utile, care ar putea veni în ajutorul tău!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Eşti mamă şi vrei un pic de timp pentru tine? Iată 5 trucuri eficiente

Copiii, treburile zilnice şi un serviciu obositor – când mai ai timp de tine? Ştiai că timpul pentru tine însăţi este extrem de sănătos şi recomandat? Poate că îţi doreşti să strecori câteva ore de linişte în programul tău zilnic, dar pur şi simplu nu ştii cum. Am ales câteva trucuri utile, care ar putea veni în ajutorul tău!

Asigură-ţi o rutină consecventă

Implementează o rutină consistentă pentru culcare, astfel încât copiii tăi să poată anticipa odihna şi să înveţe să adoarmă singuri. Dacă micuţii tind să se trezească extrem de devreme, o metodă este să amplasezi un ceas cu alarmă în fiecare dormitor şi să-i înveţi pe copii să se joace în linişte până la cel puţin 7:00 dimineaţa.

Oferă-ţi cel puţin o noapte liberă pe săptămână

O noapte liberă pe săptămână poate părea un nimic, dar totodată poate însemna o bine-meritată pauză, care te va ajuta să îţi pui creierul în mişcare şi să reîncepi totul în forţă! Cel puţin o dată pe săptămână, oferă-ţi o noapte liberă. După ce copiii tăi au adormit, respinge nevoia de a face lucrurile pe care le-ai face în mod normal, cum ar fi treburile casnice uzuale sau vizionarea televizorului. În schimb, petrece puţin timp făcând un hobby pe care îl iubeşti, citeşte o carte sau sună-ţi o prietenă. Totul poate aştepta şi, în plus, acesta este unul dintre cele mai rentabile cadouri pe care ţi le poţi face singură!

Ai grijă de timpul tău cu tine

Chiar dacă te hotărăşti să cureţi chiuveta în primul rând, trebuie să fii zgârcită cu timpul tău, eliminând activităţile inutile, spun cercetările (acestea includ şi statul pe Facebook). Potrivit unui studiu realizat în anul 2013 de către Asociaţia Americană de Psihologie, utilizatorii frecvenţi ai Facebook-ului îşi compară negativ viaţa proprie cu viaţa prietenilor lor online şi sunt susceptibili dezvoltării unei serii de episoade depresive. Este foarte uşor să pierzi din vedere ce anume înseamnă cu adevărat timpul petrecut cu tine! Uită măcar temporar de  obiectele de tehnologie şi pur şi simplu concentrează-te asupra unui hobby care îţi face cu adevărat plăcere!

Cere ajutor

Marea parte din lipsa timpului petrecut cu noi înşine provine din supraaglomerare. Cere ajutor! Nu este absolut nicio ruşine să ceri ajutor partenerului sau celor apropiaţi, pentru a-ţi face loc câtorva momente de linişte de „tu cu tine”. Plimbă-te, răsfaţă-te cu o manichiură sau pur şi simplu vorbeşte cu prietena ta cea mai bună, în timp ce laşi altă persoană să se ocupe doar pentru câteva momente de o parte dintre sarcinile tale zilnice!

Scapă de sentimentul de vinovăţie

De-a lungul timpului, societatea s-a dezvoltat cu mentalitatea conform căreia mamele trebuie neapărat să stea acasă alături de copii, fiind blamate dacă lucrează sau dacă dedică timp şi propriei persoane. Simţi nevoia unei escapade la munte cu cea mai bună prietenă? Ai stat puţin peste program? Nu ai ajuns în timp util să le spui noapte bună copiilor pentru că îţi doreai cu adevărat să mai prinzi reducerile la shopping? Nu te simţi vinovată! Cu atât mai mult dacă ai un partener care te poate ajuta cu creşterea celor mici sau treburile zilnice! Este sănătos şi recomandat să petreci şi timp cu tine însăţi, motiv pentru care nu ar trebui să simţi absolut nicio urmă de vină!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”