Frica de străini la copilul mic: cum îl ajuţi să scape de ea

În dezvoltarea emoţională a copilului, frica de străini reprezintă un proces de autoprotecţie şi sunt câteva lucruri pe care le poţi face pentru confortul micuţului tău.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Frica de străini la copilul mic: cum îl ajuţi să scape de ea

Frica de străini este o parte normală a dezvoltării emoţionale a copiilor. Deşi aceasta trece de obicei în jurul vârstei de 18 luni, ea poate continua pentru mult mai multă vreme. Iată câteva strategii care te vor ajuta să sporeşti confortul psihic al copilului tău în prezenţa persoanelor străine.

Cum se manifestă

Frica de străini apare atunci când copilul începe să conştientizeze existenţa lumii din jurul lui şi a persoanelor care îl înconjoară şi ajunge să dezvolte un ataşament sănătos faţă de persoanele familiare: părinţi, bunici, bone. Pentru că bebeluşilor le plac lucrurile familiare, care le dau siguranţă, preferă figurile familiare şi ar putea reacţiona la vederea unui străin prin plâns, agitaţie, poate amuţi brusc, poate părea înspăimântat sau se poate ascunde.

Frica de străini devine mai intensă în jurul vârste cuprinse între 7 şi 10 luni şi poate dura câteva luni sau mult mai mult. La majoritatea copiilor trece până împlinesc 2 ani.

Spre exemplu, dacă cel mic merge la creşă de la 6 luni, va reacţiona, cu siguranţă, dacă se va schimba îngrijitoarea. Cel mai probabil va plânge şi va refuza să plece din braţele mamei când este adus la creşă dimineaţa.

Anxietatea de separare (teama copilului de a fi despărţit de părinţi sau de cei care au grijă de el) începe, de obicei, la 8-10 luni şi are un vârf între 14 şi 18 luni. Anxietatea de separare se manifestă chiar dacă micuţul este lăsat cu o persoană pe care o cunoaşte, precum un alt membru al familiei, care nu se ocupă în mod constant de îngrijirea acestuia.

Cum îţi poţi ajuta copilul

Deşi frica de străini este o etapă normală în dezvoltarea copilului, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-i creşte gradul de confort în astfel de situaţii. Iată care sunt acestea:

  • Dă-i copilului ocazia să cunoască şi alţi oameni într-un mediu confortabil şi sigur pentru el. spre exemplu, invită prieteni la tine acasă şi ţine-l pe cel mic în braţe atunci când îi prezinţi. Copilul se va simţi în siguranţă din două motive: va fi la tine în braţe şi veţi socializa acasă, unde este un mediu familiar.
  • Dacă micuţul devine foarte agitat şi plângăcios în prezenţa unui adult pe care nu îl cunoaşte, încearcă o abordare diferită: jucaţi-vă împreună cu persoana cea nouă, sau, dacă nu funcţionează imediat, îndepărtează puţin copilul, până când se calmează, apoi încearcă iar varianta jocului.
  • Dă-i copilului obiectul de care este foarte ataşat (o păturică sau o jucărie de pluş) de fiecare dată când ştii că va trece printr-o situaţie nouă pentru el, precum petrecerea timpului cu persoane noi.  Astfel va păstra o parte din confortul pe care lucrurile şi situaţiile familiare i-l dau.
  • Nu ignora această problemă, pentru că s-ar putea înrăutăţi şi nici nu-i accentua sentimentele de vinovăţie neluându-l în seamă sau ironizându-l.

Foto:123rf.com

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”