Problemele copilului pana la 3 ani

Mama trebuie sa tina cont de varsta copilului atunci cand ii fixeaza alimentatia sau cand o diversifica.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Problemele copilului pana la 3 ani
Problemele copilul pana la 3 ani

Provocarile varstei 0-1 an

1. Laptele matern este cel mai important aliment de la inceputul vietii si pana la diversificarea alimentatiei. Din primele ore de  viata, copilul trebuie pus la san si ajutat sa isi dea seama ca asa va manca.

2. De la 2 saptamani de viata, bebe va incepe sa ia 2 picaturi de vitamina D, singura vitamina care se administreaza medicamentos la aceasta varsta. E necesara pentru absorbtia calciului.

3. Primul vaccin se face in maternitate, apoi de la 2 luni mergem la medicul pediatru pentru a ne stabili lista de vaccinari.

4. Una dintre marile probleme la aceasta varsta o reprezinta diareea. Pentru rotavirus, un virus care se manifesta prin diaree, exista vaccin. Acesta nu este insa trecut pe lista celor gratuite.

5. Scutecele de unica folosinta se schimba in aceasta perioada extrem de des si nu doar dupa ce bebe elimina materiile fecale. Pielea din jurul organelor genitale este atat de sensibila, incat daca pastram un scutec ud multa vreme, bebelusul poate face rani care pot duce la infectii.

6. Diversificarea alimentatiei se face intre 4 si 6 luni. Se incepe cu supa de legume strecurata care nu trebuie sa contina cartofi.

7. In timpul diversificarii, nu se introduce mai mult de un aliment pe saptamana. E recomandat ca bebe sa manance doar alimente neprelucrate: carne de pui sau peste fiert, iaurturi, legume fierte, fructe proaspete.

8. Pana la un an, nu este recomandata sarea in alimentatia sugarului si tot pana atunci nu i se da lapte de vaca, pentru ca este prea gras si nu va putea fi digerat bine.

9. Pentru bebelusi, cea mai buna pozitie pentru somn este pe spate. In general, nu se foloseste perna. Sugarul nu se infofoleste, dimpotriva, si trebuie sa doarma la 20 de grade.

10.
In primul an de viata, mama, prin atitudinea ei, pune bazele temperamentului copilului. Daca mama e agitata, asa va fi si copilul, daca e fricoasa, asa va fi si micutul. Cuvantul de baza este moderatia!

Ce facem intre 1-3 ani?

1. In aceasta perioada, copilasul descopera lumea cu o curiozitate fantastica, motiv pentru care e ideal sa ii pui la dispozitie toata documetarea: plimbari, carti, jucarii.

2. Dupa primul an de viata, se dezvolta limbajul. Fiecare copil are ritmul propriu de invatare, dar datoria ta este sa-i povestesti tot ce-ti trece prin cap, pentru ca micutul sa auda cat mai multe cuvinte.

3. De la aceasta varsta, se pun bazele comportamentului alimentar care il va influenta toata viata. Evita sa ii cultivi gustul prajelii sau al prajiturilor!

4. Pana la 3 ani, copilul nu se expune la soare. Dupa aceasta varsta, poti sa-l duci dimineata si seara pe plaja, de exemplu.

5. Copilasul s-ar putea sa refuze sa doarma, mai ales la pranz. Pregateste-l pentru somn la aceleasi ore, in patul lui, intr-o camera linistitoare.

6. Bataia nu e o unealta a educatiei. Este doar o agresiune a unui om mai mare fizic indreptata spre alt om mai mic. Nu are nici o justificare.

7.
La 2 ani, copilul este mai sigur pe el si vrea sa aiba relatii sociale. Ajuta-l sa-si faca cat mai multi prieteni de varsta lui.

8.
Tot de la 2 ani, trebuie invatat cum sa se spele singur atat pe corp, cat si pe dinti. Va face miscari stangace, dar e prea curios sa nu le incerce.

9. Dupa 2 ani, este suficient dezvoltat fizic. Are nevoie de activitate fizica zilnica. Nu-i bloca initiativele!

10. Toti copii se trezesc de mai multe ori pe noapte. Daca ii este frica de intuneric, pune-i o veioza slaba tot timpul noptii si povesteste-i ca in intuneric nu vine Bau-Bau.

Afla mai multe din editia tiparita a suplimentului Junior pe luna noiembrie 2008

Citeste si Vegheaza ca micutul tau sa viseze frumos!
                

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”