Televizorul - inamicul din camera copilului tau

Televizorul - inamicul din camera copilului tau Televizorul - inamicul din camera copilului tau

Ramanem placut surprinsicand ne vedem copilul absorbit de imaginile foarte colorate si desunetele spoturilor publicitare. Insa uitam sa ne intrebam ceprobleme poate antrena privitul la televizor si ce putem facepentru a-i insufla celui mic dorinta de a avea activitati utiledezvoltarii normale a organismului sau.

Cercetatorii americani de la Universitatea din New York audescoperit ca privitul la televizor de la o varsta infantila nunumai ca predispune catre violenta si obezitate, ci si influenteazanegativ capacitatea celor mici de invatare si de socializare. Dinfericire, exista diverse solutii pentru ca aceaste probleme sa fieevitate.

Probleme de concentrare, citire si memorare!


Cum influenteaza privitul la TV puterea de concentrare a celormici? Cercetatorii au incercat sa raspunda la aceasta intrebarecomparand capacitatile intelectuale ale copiilor cu varste cuprinseintre 6 si 7 ani, in functie de cantitatea de timp pe care aupetrecut-o in fata televizorului inainte de a implini 3 ani, iarapoi intre 3 si 5 ani. S-a observat ca, in prima perioada, copiiipetrec mai mult de 2 ore in fata ecranelor, iar intre 3 si 5 ani,peste 3 ore. Astfel, se pare ca privitul intensiv la TV sub varstade 3 ani determina aparitia problemelor de citire, intelegere,influentand totodata si capacitatea de memorare. In schimb, cei careau trecut pragul de 3 ani, dezvolta doar o usoara abilitate de aciti mai usor, celalalte probleme ramanand valabile si pentruaceasta varsta. Trebuie notat ca, in ambele cazuri, variatilecognitive de performanta raman extrem de scazute.

Vocabular nedezvoltat!

Tot studiile americane sunt cele care demonstreaza ca limbajul unui copil care se uita ore in sir la televizor poate fi deficitar. Cum se explica acest lucru? Stand infata ecranului, singurele preocupari ale copilului sunt sapriveasca si sa asculte. Nimeni nu-i cere sa vorbeasca, sainteractioneze cu alti vorbitori, astfel ca atunci cand incepe saspuna ce gandeste isi exerseaza gresit limbajul propriu. In urmaunei cercetari din Statele Unite, s-a ajuns la concluzia ca un grupde copii cu varste cuprinse intre sapte si 16 luni care au urmaritDVD-uri speciale pentru bebelusi cunosteau mai putine cuvinte decatcopiii care nu urmarisera astfel de programe.

Violenta si obezitate!


In foarte multe cazuri, se observa cum violenta practicata incadrul programelor de televiziune cere sa fie imitata, fiindprezentata atat ca mijloc de satisfacere a dorintelor, cat si camodalitate de distractie. Nu numai ca pot incerca sa adopteatitudini asemanatoare cu ale personajelor ce actioneaza in modviolent, dar copiii pot chiar ramane traumatizati de ceea ce vad,ca urmare a faptului ca pana la varsta de 7 ani nu disting fanteziade realitate.

In afara problemelor psihice pe care le poate cauza privitul latelevizor, exista si o serie de efecte fizice ce pot ingreunadezvoltarea normala a copilului. Statul pentru o perioada mai lungade timp in fata ecranului incurajeaza sedentarimul, astfel ca sepoate ajunge destul de usor la ceea ce se numeste obezitateinfantila. Aflandu-se la varsta propice dezvoltarii musculaturii sia indemanarii, o asemenea activitate statica intarzie dezvoltareamotorie a copilului.

Scoate televizorul din camera copilului tau!


Stim cu totii ca atunci cand un copil este pus sa doarma sau sa-sifaca temele prefera sa se uite la televizor. Din acest motiv, esterecomandat sa nu existe "cutiuta cu imagini" in camera sa. In acestmod exista si un control parental asupra grilei de programe.

Limiteaza-i timpul de stat in fata ecranului!


Cercetatorii sunt de parere ca este necesar sa se stabileascalimite privind timpul pe care copiii sa-l petreaca in fatatelevizorului, sub 2 ani aceasta activitate fiindu-le totalinterzisa. In plus, este interzis ca in timpul mesei copiii saurmareasca diverse programe, acestea distragandu-le atentia.

Discuta despre ceea ce se vorbeste latelevizor!

Este recomandat ca, in scurtele perioade in care copilul sta infata televiziorului, sa se discute cu el despre probleme abordate,sa i se ceara parerea si sa fie intrebat cum ar actiona in situatiisimilare. Astfel, atat modificarile de comportament, cat si cele decaracter, se pot realiza mai usor.

Citeste si: Televizorul, risc de hipertensiune lacopii

Exclusiv Online - 23.05.2011
Taguri: copii, televizor

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.