STUDIU: tinerii dependenţi de ecrane sunt nefericiţi

Un studiu recent a descoperit că, în cazul tinerilor, cu cât creşte timpul petrecut în faţa ecranelor, cu atât sunt mai nefericiţi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
STUDIU: tinerii dependenţi de ecrane sunt nefericiţi

Cercetătorii au descoperit că adolescenţii care petrec mult timp în faţa ecranelor, jucând jocuri pe computer, folosind social media, scriind mesaje sunt mai puţin fericiţi decât cei care investesc timp în activităţi care îi ţin departe de acestea, precum sportul, cititul şi interacţiunea socială directă. Cei mai fericiţi dintre ei folosesc mediile digitale mai puţin de o oră pe zi. Pentru cei care depăşesc această oră, nefericirea creşte proporţional cu timpul petrecut în faţa ecranelor.

Fericirea nu înseamnă cel mai nou model de smartphone, conform unui studiu recent care analizează legătura dintre satisfacţia din viaţă şi timpul petrecut în faţa unui ecran. Tinerii care stau majoritatea timpului cu ochii lipiţi de telefoanele lor sunt cu mult mai nefericiţi decât cei care se pot rupe cu uşurinţă de tehnologie, afirmă autorul studiului, profesorul de psihologie de la Universitatea San Diego, Jean M. Twenge.

Pentru a investiga această legătură, Twenge şi colegii lui au analizat datele dintr-o monitorizare longitudinală făcută la nivel naţional în SUA, pe mai mult de un milion e copii de la clasele a opta până la a zecea. Chestionarul aplicat tinerilor conţine întrebări precum cât de mult timp petrec pe telefon, dar şi cum arată viaţa lor socială şi cât sunt de fericiţi

Cercetătorii au descoperit că, în medie, adolescenţii care au petrecut mai mult timp în faţa ecranelor, fie că este vorba de telefoane, tablete sau laptopuri sunt mai puţin fericiţi decât cei care au investit mai mult timp în activităţi nelegate de tehnologie. Deşi există tentaţia de a crede că cei care nu au acces la cele mai noi tehnologii sunt mai nefericiţi, lucrurile stau exact invers, spun Twenge.

„Deşi acest studiu nu a putut demonstra o relaţie directă de cauzalitate, există studii care demonstrează că utilizarea pentru mai mult timp a social media duce la nefericire, dar nefericirea nu generează automat mai mult consum de social media,” afirmă cercetătorul.

Nici abstinenţa totală de la tehnologie nu duce la o creştere a gradului de fericire, a descoperit Twenge. Cei mai fericiţi dintre tinerii participanţi la studiu foloseau media digitală pentru mai puţin de o oră pe zi. După această oră, studiul a arătat că nivelul de nefericire creşte proporţional cu timpul petrecut în faţa ecranelor.

„Singurul mod în care poţi sta în faţa unui ecran fără să fii nefericit este să ai un interval de timp limitat când faci asta. Fă-ţi un scop din a nu petrece mai mult de 2 ore pe zi astfel şi creşte timpul în care să te vezi cu prietenii, două componente strâns legate de starea de fericire,” adaugă Twenge.

Analizând acest trend începând cu anii 1990, pe aceleaşi grupe de vârstă, cercetătorii au descoperit că proliferarea gadgeturilor de ultimă generaţie coincide cu scăderea drastică a nivelului de fericire, în special după 2012, când mai mult de 50% din populaţie deţine cel puţin un smartphone.

„De departe, cea mai drastică schimbare în viaţa tinerilor s-a petrecut între 2012 şi 2016, perioadă în care a crescut consumul digital şi a apărut un declin serios în viaţa socială a acestora, dar le-a şi scăzut cantitatea şi calitatea somnului. Şi accesul atât de facil la telefoanele inteligente este cea mai plauzibilă explicaţie pentru scăderea calităţii vieţii adolescenţilor,” completează Jean M. Twenge.

Foto: 123rf.com

Sursa: sciencedaily.com

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030