10 lucruri despre celulele stem pe care orice părinte trebuie să le cunoască

Studiile clinice şi educaţia la nivelul maselor determină din ce în ce mai mulţi părinţi să apeleze la o bancă de celule stem în momentul naşterii copiilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 lucruri despre celulele stem pe care orice părinte trebuie să le cunoască

Peste 40 000 de transplanturi de celule stem hematopoietice au fost înregistrate în Europa în 2014, conform ultimului studiu distribuit în iunie 2016.

În ultimii ani, studiile clinice şi educaţia la nivelul maselor determină din ce în ce mai mulţi părinţi să apeleze la o bancă de celule stem în momentul naşterii copiilor.

Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent de 25 de ani, în întreaga lume.

Nu mai este de mult o procedură experimentală. Astăzi, medicii ştiu exact care sunt indicaţiile de transplant, fiind standardizate reuşite în boli precum  leucemie, talasemie, siclemie până la afecţiuni ale măduvei osoase şi boli metabolice ereditare.

Iată câteva informaţii pe care viitorii părinţi trebuie neapărat să le cunoască  despre celulele stem şi care sunt întrebările-cheie la care ar trebui să primească un răspuns!

Ce trebuie să ştii despre celulele stem

1. Recoltarea celulelor stem

Procesul de recoltare a celulelor stem este unul simplu şi constă în extragerea unei cantităţi de sânge din cordonul ombilical al nou-născutului, imediat după ce cordonul a fost tăiat. Celulele stem din sângele cordonului ombilical reprezintă celule tinere, fără memorie şi care se pot diferenţia în diferite tipuri de celule specializate ale corpului uman, având un potenţial ridicat de înmulţire.

2. De ce trebuie recoltate imediat după naştere celulele stem?

Răspunsul este unul foarte simplu: deoarece numărul de celule stem tinere aflate în cordonul ombilical este unul remarcabil. În plus, celulele au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul înconjurător, fiind astfel necontaminate.

3. Stocarea materialului biologic în condiţii optime

Este bine să nu ne lăsăm influenţaţi de numărul mare de eşantione stocate, pentru că acest sânge are o cantitate limitată.
Stocarea sângelui din cordonul ombilical se face după investigaţii medicale, pentru a fi siguri că standardele de calitate impuse au fost respectate. 

4. 85 de boli standardizate tratabile cu ajutorul celulelor stem

Viitorii părinţi ar trebui să ştie că până în prezent sunt aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre acestea, se numără diverse tipuri de leucemii, anomaliile moştenite ale globulelor roşii, diverse tipuri de cancer ale măduvei osoase, dar şi alte tipuri de cancer.

5. Celulele stem pot fi utilizate şi în cazul în care o rudă bolnavă este compatibilă

Statisticile arată că şansele ca membrii familiei să fie compatibili sunt aproximatov de 25%, acest lucru însemnând că au o
şansă din patru, dacă facem o comparaţie cu probabilitatea de a găsi o altă persoană compatibilă în populaţia generală, adică o şansă din 200.000.

6. Ce fel de certificări are banca de celule stem

Certificarea este extrem de importantă atunci când vorbim despre recoltarea de celule stem

7. Transportul probelor către bancă

Părinţii ar trebui să se asigure de modalitatea în care probele ajung la banca de celule stem şi cum sunt menţinute pe toată durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie să iasă din intervalul 2°C – 26°C, optimumul fiind de 16°C – 18°C. De aceea, cutiile de transport sunt special create pentru a asigura şi a putea fi monitorizată această temperatură pe toată perioada transportului. 

8. Cum sunt procesate probele biologice

Procesarea şi prepararea celulelor stem trebuie să se facă în camere sterile care să dispună de aparate de aer condiţionat de înaltă performanţă, care sunt separate prin încuietori speciale. De asemenea, cel mai util este ca stocarea probelor să se facă în vapori de azot (nitrogen), pentru a elimina posibilitatea infestării probelor cu nitrogen lichid. 

9. Taxe suplimentare ascunse

Părinţii ar trebui să citească de fiecare dată contractele cu băncile de celule stem şi să se asigure că există asigurări împotriva falimentului, transparenţă totală atunci când ne referim echipa medicală, la banca de celule şi la procedurile de prelevare.

10. Cât timp sunt viabile celulele stem?

Celulele stem pot fi păstrare zeci de ani dacă sunt conservate în condiţii bune. Acestea se păstrează sub forma criogenată la 196 de grade Celsius şi pot fi depozitate până la 25 de ani. Până în prezent, în condiţiile criogenizarii şi depozitării probelor, la parametri termici şi presionali constanţi, se presupune că au speranţa de viaţă a unui om obişnuit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum poţi să ştii ce îl doare pe bebe?
Cum poţi să ştii ce îl doare pe bebe?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”