5 lucruri teribile care se pot întâmpla în perioada în care eşti însărcinată

A da naştere unui copil este un lucru minunat, dar uneori, din păcate, poţi avea şi surprize neplăcute. Iată cu ce te poţi confrunta:
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 lucruri teribile care se pot întâmpla în perioada în care eşti însărcinată

A da naştere unui copil este un lucru minunat, dar uneori, din păcate, poţi avea şi surprize neplăcute. Iată cu ce te poţi confrunta:

1. Incompatibilitatea Rh-ului

Dacă o femeie are Rh-ul negativ, iar bărbatul pozitiv, există şanse ca cel al copilului să fie pozitiv. Cum sângele bebeluşului relaţionează cu cel al mamei, aceasta poate dezvolta anticorpi care pot respinge viitorii copii cu Rh pozitiv, aşa cum se poate întâmpla în cazul unui transplant din cauza incompatibilităţii tipului de sânge. Femeile cu Rh-ul negativ care au partenerii cu Rh pozitiv trebuie să ia un tratament pentru a împiedica formarea anticorpilor.

2. Băile fierbinţi afectează creierul copilului

Băile relaxante pe perioada sarcinii pot cauza probleme majore fătului. Crescând temperatura corpului chiar şi cu patru grade (asta se poate întâmpla după 10 minute într-o cada cu apă caldă) poate tripla şansele ca bebeluşul să aibă probleme neurologice. Cel mai mare risc este în primele 4-6 săptămâni de sarcină, perioadă în care multe femei nici nu ştiu despre existenţa acesteia.

3. Amniocenteza

Dacă există factori care pot creea complicaţii asupra fătului, precum faptul că ai peste 35 de ani, ai un istoric cu probleme genetice sau incompatibilitate Rh, medicul tău poate decide să faci amniocenteza. Este un test care se face prin extragerea fluidului amniotic. 

4. Naştere cu surprize

În timp ce majoritatea bebeluşilor îşi fac nevoile atunci când vin pe lume,  10-15% dintre aceştia îşi fac nevoia “mare” în timp ce sunt încă în uter. Este vorba de un lichid verzui-negru care se elimină odată cu lichidul amniotic atunci când se rupe apa. Pe lângă situaţia neplăcută, asta poate afecta bebeluşul prin aspirarea acelui miros neplăcut şi nesănătos.

5 Hiperpigmentarea facială

Pe perioada sarcinii eşti predispusă la pete pigmentare pe faţă (la nivelul obrajilor şi frunţii) şi corp datorită creşterii nivelului de estrogen şi progesteron.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”