Baia şi igiena la nou-născut, sfaturi de bază pentru mămici

La nou-nascut baia generala se face din prima zi de viata. Existenta bontului ombilical nu contraindica baia. Important este ca dupa baie zona respectiva sa ramana uscata, curata si toaletata cu betadina.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Baia şi igiena la nou-născut, sfaturi de bază pentru mămici

Baia generala la sugar si nou nascut poate fi facuta in orice moment al zilei; cel mai important este sa aiba loc o data pe zi sau o data la 2 zile.

Recomandarea de a face baie seara are la baza ideea ca baia, impreuna cu masajul si masa de seara vor contribui la un somn mai lung al sugarului peste noapte.

La nou-nascut baia generala se face din prima zi de viata. Existenta bontului ombilical nu contraindica baia. Important este ca dupa baie zona respectiva sa ramana uscata, curata si toaletata cu betadina sau alcool alb, pana cade ultima crusta.

Baia trebuie facuta cu apa calda, la 37-39 de grade, fara adaosuri de plante sau ceaiuri in apa (teoretic orice extract floral este potential alergic, mai ales daca vorbim despre o piele sensibila sau atopica).

In prima luna de viata este recomandat sa folosim produse hipoalegenice pentru spalat si ingrijit pielea dupa baie. Mai tarziu, daca piele este bine hidratata si nu este iritata, se poate folosi un produs obisnuit de spalat.

In camera de baie ar trebui sa fie cam 26 de grade, pentru a asigura o temperatura de confort celui mic. Dupa baie este recomandat un mic masaj, iar cu aceasta ocazie copilul este dat pe tot corpul cu o crema hidratanta care se absoarbe bine in piele.

Pentru a mentine o piele curata si neiritata si in zona scutecului este recomandat sa folosim apa si sapun dupa fiecare scaun al sugarului. Nu se recomanda folosirea pudrei de talc.

Daca exista secretii oculare acestea trebuie curatate cu ser fiziologic. Daca ochii sunt curati, fara secretii, vom face toaleta locala cu apa calda, odata cu baia generala.
Serul fiziologic sau apa de mare se poate pune in nas doar daca exista mucisori care nu ies singuri. Se pot aspira secretiile cu pompita speciala de cauciuc numai daca acestea sunt in cantitate mare, iar nou nascutul are dificultati de respirare sau respira pe gura, dar nu ca o operatiune de rutina.

Pentru urechi nu este recomandat sa folosim niciodata betisoare de urechi, vom sterge in schimb urechile doar cu coltul prosopului. Cerumenul secretat de ureche are rol protector si nu trebuie niciodata impins cu betisoarele de urechi.

La copilul mai mare, care se murdareste sau transpira mai mult, baia generala este obligatorie zilnic, uneori chiar si de 2 ori pe zi daca este nevoie.
Vom folosi produse de spalat obisnuite sau hipoalergenice, in functie de fiecare copil.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr Malvina Petrov
Malvina Petrov, medic specialist pediatrie in cadrul Centrului Medical Provita. A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, apoi a efectuat diverse stagii de pregatire in Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic de Urgenta M.S. Curie, Spitalul de Boli Infectioase ...
citește mai mult
Ce să NU faci în timpul sarcinii!
Ce să NU faci în timpul sarcinii!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”