(P) Laura Cosoi povesteste despre cum au ajutat-o alimentatia echilibrata si miscarea pentru a avea o sarcina relaxata

Armonia si echilibrul din viata de zi cu zi au devenit pentru Laura Cosoi – proaspata mamica – cu adevarat un stil de viata, mai ales ca in perioada sarcinii a avut si mai mult grija de tot ceea ce inseamna nutritie, miscare si informare in legatura cu aceasta calatorie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
(P) Laura Cosoi povesteste despre cum au ajutat-o alimentatia echilibrata si miscarea pentru a avea o sarcina relaxata

Armonia si echilibrul din viata de zi cu zi au devenit pentru Laura Cosoi – proaspata mamica – cu adevarat un stil de viata, mai ales ca in perioada sarcinii a avut si mai mult grija de tot ceea ce inseamna nutritie, miscare si informare in legatura cu aceasta calatorie. Pentru ca se declara  a fi o mamica ZEN care a reusit sa gaseasca unul dintre secretele de a avea o sarcina cat mai linistita si relaxata, Laura a pregatit alaturi de AptaNUTRICIA – portal de educatie pentru viitoarele si proaspetele mamici –  o serie de ReteteZEN pentru viitoarele mamici.

1. In ce fel te-a schimbat vestea ca vei deveni mamica?

In primul rand, ne-am dorit foarte mult un copil si evident vestea ne-a bucurat mult. Am luat fiecare pas asa cum a venit, suntem niste parinti destul de echilibrati si as putea spune ca suntem putin scosi din tiparul in care sunt viitorii parinti din zilele noastre, adica noi ne-am bucurat foarte mult si am luat fiecare etapa pas cu pas. Nu as putea spune ca s-a schimbat viata mea, pentru ca am avut o sarcina usoara. Am avut mare noroc, desi nu m-am asteptat sa am o sarcina usoara.

Toata lumea imi spunea ca una e sa fii insarcinata la 20 ani, si alta e la peste 30 ani si tocmai de aceea am pornit cu o idee preconceputa, insa am avut o sarcina destul de relaxata si fetita mi-a ingaduit toate aceste planuri pe care mi le-am putut duce la bun sfarsit.

2. Cum a decurs sarcina? Cum ai reusit sa-ti controlezi greutatea in timpul sarcinii?

Nu cred ca exista o reteta universala. Pot spune ca mi-am ascultat organismul si am avut un medic destul de relaxat, care m-a lasat sa consum tot ce-mi face bine. Nu am scos din rutina mea cafeaua de dimineata, nu beau mai mult de o cafea pe zi, dar beau cafea, multa apa, ma hidratez. Cred ca este important si de unde iti obtii informatiile. Este foarte important sa fii informat, dar mai important este si sa stii de unde sa-ti iei informatiile de care ai nevoie in asa fel incat sa nu te induca in eroare. Prea multe pareri strica! Cu ocazia aceasta, le recomand viitoarelor mamici un site de pe care eu m-am informat in perioada sarcinii si care m-a ajutat foarte mult ori de cate ori am avut curiozitati… este vorba despre portalul de educatie AptaNUTRICIA, care, cu siguranta, este de folos oricarei femei insarcinate care isi doreste sa fie cat mai relaxata si informata.

Am mancat multe legume, fructe, smoothie-uri, micul dejun a fost nelipsit. Cred ca cel mai mult mananc dimineata, pe parcursul zilei foarte putin, iar spre seara mai deloc. Asa era obisnuit organismul si inainte, ultima masa era in jur de ora 18:00 si am mers pe acelasi regim de viata.

3. Povesteste-ne putin despre seria de retete ZEN pe care ai pregatit-o pentru viitoarele mamici.

In primul rand, sunt foarte fericita ca mi s-a oferit sansa aceasta, de a ma alatura proiectului SarcinaZEN by AptaNUTRICIA, mai ales pentru ca am primit si foarte multe intrebari despre cum m-am mentinut in forma pe toata perioada sarcinii. Pe parcursul mai multor saptamani voi impartasi cu viitoarele mamici in sectiunea NutritieZEN cate o reteta noua care pe mine m-a ajutat sa-mi mentin echilibrul si sa imi iau portia de energie pentru fiecare zi.

Am urmarit sa amestec cumva mai multe ingrediente cheie care nu trebuie sa lipseasca din ritualul unei femei ce urmeaza sa aduca pe lume un copil. E foarte important pentru ca in fiecare saptamana fatul se dezvolta si are nevoie de un anumit aport de vitamine si m-am documentat si am incercat sa cuprind alimentele respective in rutina mea din saptamana respectiva. Deci vitaminele le-am luat din alimentatie, din preparatele facute acasa. Nu sunt o persoana care da sfaturi, nu mi-a placut nicioadata sa dau sfaturi si tocmai de aceea cred ca fiecare trebuie sa-si adapteze meniul la nevoile corpului si la recomandarile medicului. Pot exista ingrediente pe care eu le-am folosit si anumiti doctori nu le recomanda in sarcina persoanelor care au diverse probleme.

Echilibrul e tot ce conteaza si sa-ti asculti organismul! Abia astept sa primesc un feedback de la cititoarele site-ului si pentru si mai multe informatii sa intrebe specialistii. Pot intra si la mine pe blog, pentru ca acolo s-a format o comunitate interesanta de viitoare mamici, care imi pun tot felul de intrebari, iar eu incerc sa le raspuns prompt si cu sinceritatea obisnuita.

4. Cum ai reusit sa impaci sarcina cu proiectele profesionale? Cum ai reusit sa-ti gasesti echilibrul in sarcina?

Asa cum am spus, mi-am ascultat organismul si am avut marele noroc sa-mi duc la indeplinire toate proiectele. Eu sunt un om activ si asta m-a ajutat. Bineinteles ca sarcina aduce transformari, iar femeile insarcinate sunt in forma lor desavarsita si trebuie sa imbratisezi acest moment cu toata bunavointa si chiar daca sunt momente mai putin bune, cand nu te simti in forma, esti mai obosita sau iti este rau. Cred ca toate transformarile acestea trebuie pur si simplu imbratisate, acceptate si intr-un final intalnirea cu minunea din pantec va fi exact asa cum ai visat sau chiar peste asteptari. Cred ca acesta este secretul!

Am mers mult pe instinct si asta m-a ajutat! Probabil de aici si echilibrul, faptul ca am imbratisat si starile bune si pe cele mai putin bune, kilogramele in plus, evident, desi nu am luat foarte multe kilograme. Am fost cumpatata. Daca iei si 15 kilograme, e normal pentru ca asa suntem facute, sa putem sa aducem pe lume copii si pentru asta trebuie sa trecem prin niste transformari.

Sportul m-a ajutat foarte mult, asa cum am spus. De exemplu, Andreea Pautov, care s-a alaturat si ea proiectului cu sectiunea MiscareZEN, da sfaturi foarte utile viitoarelor mamici, ea fiind mamica la randul ei, asa ca e foarte important sa stii de unde sa-ti iei informatiile si sa te bazezi pe omul acela care ar fi de incredere pentru tine si care ti se potriveste.

5. De ce anume ai tinut cel mai mult cont cand a venit vorba de ingrijirea ta si a bebelusului tau in sarcina? Cat de mult te-ai documentat online si la specialisti?

M-am documentat exact cat trebuie din punctul meu de vedere, cat sa nu-mi influenteze instinctele. Am mers mult pe instinct si pe ce am simtit in momentul respectiv. De aceea am si fost activa, pentru ca sarcina m-a lasat sa-mi desfasor activitatea. E foarte important sa stii de unde sa-ti iei informatiile, adica sa existe o platforma de unde sa te informezi, in care sa crezi si care sa te ajute. Femeile in general, mai ales daca sunt la prima sarcina, au foarte multe nedumeriri, foarte multe intrebari si se tot gandesc daca e bine ceea ce fac, dar cred foarte mult ca daca te raportezi corespunzator la informatie, toate semnele de intrebare dispar si vei primi raspunsurile asteptate.

6. Ce recomandari ai pentru viitoarele mamici pentru a se bucura de sarcina lor si a fi cat mai relaxate?

Sa se informeze corect din medii de incredere, sa-si asculte instinctele, sa se opreasca daca simt sa faca asta, sau sa-si continue activitatea. Cred ca daca iti vezi de viata ta pe parcursul celor 9 luni, vor trece foarte usor si asa cum am spus Dumnezeu ne-a lasat perfecti, iar cele 9 luni te ajuta sa te pregatesti si sa imbratisezi cu adevarat sarcina, sa te rogi, sa gandesti pozitiv si sa nu te gandesti niciodata ca ar putea sa fie ceva in neregula pentru ca atragi ceea ce gandesti si atunci cred ca fiecare femeie e unica, fiecare sarcina e unica, fiecare fat are destinul lui si in momentul in care vin pe lume se spune ca de fapt copiii nu ne apartin, suntem doar un canal de transmitere si el (copilul) nu are nevoie de absolut nimic, in afara de dragoste si bineinteles de lapte.

Poti sa o urmaresti in continuare pe Laura Cosoi si pe pagina proiectului SarcinaZEN by AptaNUTRICIA unde vei descoperi recomandari de retetes sanatoase si usor de preparat care au ajutat-o in perioada de sarcina. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”