Părinţi, monitorizaţi sânii bebeluşilor! Iată de ce!

Monitorizaţi glanda mamară a bebeluşilor după naştere. Aceasta pentru că reprezintă un indicator bun al funcţionării sistemului endocrin. Iar din adolescenţă, în cazul persoanelor de sex feminin, starea sânilor trebuie investigată anual.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Părinţi, monitorizaţi sânii bebeluşilor! Iată de ce!

Monitorizaţi glanda mamară a bebeluşilor după naştere. Aceasta pentru că reprezintă un indicator bun al funcţionării sistemului endocrin. Iar din adolescenţă, în cazul persoanelor de sex feminin, starea sânilor trebuie investigată anual.

În cazul fetiţelor, mărirea de volum a glandei mamare poate apărea din primul an de viaţă. Se numeşte mamoplazie infantilă. Aceasta se poate remite. Însă există cazuri când mărirea de volum a sânilor persistă până la 3 ani.

“De obicei este benignă, se datorează unor variaţii hormonale inerente şi fiziologice până când sistemul hormonal al fetei intră în blocajul natural pina la pubertate” a declarat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.

Chiar dacă este benignă în majoritatea cazurilor, mergeţi la endocrinolog.

“Este bine ca micuţul să fie palpat, dar doar o mână experimentată poate să-şi dea seama dacă e vorba de adipoplastie, adică de prezenţa de ţesut adipos gras la nivelul sânului sau de mărirea de volum a glandei mamare” a declarat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.

Şi în cazul băieţilor pot apărea măriri de volum a glandei mamare. Acestea pot trăda probleme grave endocrine, inclusive tumorale. 

“În cazul în care decelaţi orice mărire de volum, simetrică sau asimetrică, sau o formaţiune care se palpează în interiorul sânului, indiferent dacă e fată sau băiat, aduceţi copilul la medic” a declarat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.

Din pre-adolescenţă, sânii încep să crească fiziologic în cazul fetelor. Cea mai frecventă afecţiune în acest interval este dilatarea ductelor galactofore. Sunt canalele prin care, la un moment dat, va circula laptele matern. Acestea pot dezvolta mici formaţiuni chistice.

“Datorită furtunilor hormonale, pot apăre diferite mici patolgiii nesemnificative, sunt cu caracter tranzitoriu la nivelul sânului şi al glandei mamare” a declarat dr. Gabriel Lemnete, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.

După un diagnostic corect, e suficientă monitorizarea ecografică. De altfel, aceasta trebuie repetată anual din tinereţe. Nu este invazivă, nu doare, şi oferă informaţii preţioase.

“Pot apărea inclusiv tumori cu caracter precizabil numai pe examen histopatologic, aşa-numita biopsie, şi trebuie intervenit în primul rând chirurgical” a declarat dr. Gabriel Lemnete, medic primar endocrinolog, în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?”.

Ecografia de sân şi axilă se face în fiecare an până la împlinirea vârstei de 40 de ani. După această vârstă, se preferă mamografia o dată la un an şi jumătate. Aceasta deoarece cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”