Riscurile cezarienei versus teama de naştere naturală

Despre plusurile şi minusurile naşterii naturale versus cezariană am discutat cu dr. Anita Maxim, medic specialist obstetrică-ginecologie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Riscurile cezarienei versus teama de naştere naturală


La fel cum sarcina evoluează pe o perioadă de 9 luni, în care viitoarea mămică se obişnuieşte cu gândul venirii pe lume a bebeluşului, şi decizia de a naşte natural sau prin cezariană trebuie luată după discuţii îndelungate, împreună cu medicul curant, punând în balanţă avantajele şi riscurile fiecăreia dintre ele.

 

Acolo unde e vorba despre o pacientă fără afecţiuni asociate care să impună naşterea prin cezariană, naşterea naturală reprezintă alegerea cea mai sigură atât pentru ea, cât şi pentru bebeluş. 

Despre plusurile şi minusurile naşterii naturale versus cezariană am discutat cu dr. Anita Maxim, medic specialist obstetrică-ginecologie. 

Naştere naturală versus cezariană: avantaje şi dezvantaje

Naşterea naturală este un proces fiziologic în cursul căruia se desfăşoară toate mecanismele necesare adaptării bebeluşului la viaţa extrauterină, dar şi a mămicii la noul ei rol. Deşi, fără îndoială, este un proces dureros, este unul natural şi, în absenţa unei patologii dovedite, fiecare gravidă este pregătită fizic pentru naşterea naturală.

Riscul de sângerare şi complicaţii postpartum (infecţioase, hemoragice, trombotice) este mai mic în cazul naşterii naturale şi procesele de declanşare a secreţiei lactate şi de involuţie uterină se desfăşoară într-un ritm mai rapid decât după operaţia cezariană”, spune dr. Anita Maxim.

Naşterea naturală oferă o perioadă de recuperare mai scurtă, astfel încât mămica poate să fie aproape de bebeluşul ei încă din primele clipe după naştere. Acest lucru este posibil şi după cezariană, dar cu limitele impuse de o mobilizare postoperatorie mai dificilă. Deloc de neglijat este şi aspectul psihologic al naşterii pe cale naturală, mămicile resimţind de cele mai multe ori un sentiment deosebit de bucurie şi încredere în forţele proprii, reuşind să aducă pe lume un bebeluş.

Există, bineînţeles, situaţii în care naşterea pe cale naturală nu este posibilă.

„Dacă e vorba de afecţiuni materne sau fetale care o impun, cezariana este metoda prin care putem să aducem pe lume un bebeluş sănătos, protejând în acelaşi timp starea de sănătate a mamei. Condiţiile care o impun trebuie întodeauna discutate cu medicul curant, iar pacienta trebuie să înţeleagă motivele pentru care naşterea naturală nu este o opţiune viabilă. Naşterea prin cezariană este grevată de complicaţiile specifice oricărei intervenţii chirurgicale – risc de sângerare, de lezare a organelor intraabdominale, de complicaţii trombembolice, riscurile legate de anestezie – motiv pentru care decizia practicării ei trebuie să aibă la bază o indicaţie medicală corectă”, afirmă medicul.

Din fericire, într-un serviciu medical dotat corespunzător, evoluţia intra şi postoperatorie se desfăşoară de cele mai multe ori fără complicaţii.

Cel mai mare avantaj al cezarienei este faptul că oferă o posibilitate de terminare a naşterii în condiţii de siguranţă, acolo unde un travaliu natural se complică în mod neaşteptat sau unde naşterea naturală reprezintă un risc pentru mamă sau făt.

Cum poate fi învinsă teama de naştere naturală?

Multor femei le este teamă de naşterea naturală, deoarece aud tot felul de poveşti de groază din maternităţi, cu moaşe care se urcă pe burta gravidei, ruptură de perineu etc. 

„Teama de naşterea naturală este oarecum de înţeles, având în vedere gradul de mediatizare şi multitudinea de informaţii disponibile în prezent legate de aducerea pe lume a unui bebeluş. Cred că ceea ce poate să facă o diferenţă majoră în acest sens este comunicarea dintre medic şi pacientă, disponibilitatea medicului de a răspunde la întrebările şi nelămuririle viitoarei mămici şi găsirea unor soluţii adaptate fiecărui caz în parte”, spune dr. Anita Maxim.

Cursurile prenatale desfăşurate într-un centru de profil, cu personal specializat, le oferă viitoarelor mămici o serie de informaţii corecte şi extrem de utile în pregătirea naşterii: durata şi modul de evoluţie a travaliului normal, înţelegerea diferenţelor individuale de progresie a travaliului, de percepţie a durerii, exerciţiile de respiraţie şi de gimnastică prenatală care facilitează expulzia, posibilităţile de suport psihologic în travaliu, dar şi metodele de reducere a durerii din timpul naşterii – analgezia epidurală, naşterea în apa, tehnici de relaxare în travaliu etc.

Toate acestea o ajută pe pacientă să aibă o imagine realistă a travaliului şi naşterii, reducând astfel din teama pe care o creează anticiparea unui eveniment dureros.

Pregătirea psihologică este poate cea mai importantă, ea transformând naşterea într-o experienţă pozitivă, în contextul în care echipa medicală este alături de pacientă pentru a o ajută să depăşească durerea din travaliu şi expulzie.  

Ruptura de perineu la naştere

„Leziunile de perineu pot să apară în cursul naşterii naturale, fie sub forma rupturilor incidentale, fie sub forma epiziotomiei practicate acolo unde este necesar. De cele mai multe ori, vindecarea este fără probleme, însă, ca la orice sutură chirurgicală, există riscul infecţiilor şi sângerărilor postpartum. O igienă locală corectă, evitarea eforturilor fizice mari în perioada de recuperare postpartum şi activitatea fizică regulată asigură reluarea tonusului perineal normal şi o viaţă sexuală fără probleme”, adaugă medicul.

Pentru prevenirea leziunilor de perineu, viitoarea mămică poate beneficia de gimnastică prenatală, masaj perineal şi folosirea gelurilor care facilitează expulzia. Chiar şi în aceste condiţii, epiziotomia este uneori necesară, însă manopera se practică doar cu anestezie locală, iar disconfortul postnatal este minim.

Pe termen lung, prevenirea problemelor de tonus perineal scăzut la pacientele care au născut natural (incontinenţă urinară, prolaps uro-genital) poate fi făcută prin menţinerea unei greutăţi corporale optime şi prin practicarea exerciţiilor fizice în mod regulat. 

După o cezariană, se mai poate naşte natural?

Naşterea naturală este posibilă după cezariană, însă cu un risc mai mare de complicaţii legate de prezenţa cicatricii uterine. Acestea sunt reprezentate de ruptura uterină, o urgenţă obstetricală majoră, cu potenţial letal atât pentru mamă cât şi pentru făt, histerectomia de necesitate şi suferinţa fetală acută şi cronică.

„Naşterea naturală poate fi o opţiune la pacientele care au o singură cezariană în antecedente, au un bazin osos normal conformat, nu au mai avut alte intervenţii chirurgicale la nivelul uterului şi nasc într-un serviciu cu permanenţă în compartimentul de obstetrică şi anestezie-terapie intensivă”, concluzionează dr. Anita Maxim.

Studiile de specialitate au arătat că naşterea naturală după cezariană comportă un risc redus, dar semnificativ de ruptură uterină, cu prognostic nefavorabil pentru mamă şi făt, şi trebuie luat în considerare întotdeauna înante de a lua această decizie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”