Dureri musculare (mialgia) – cum se manifestă şi ce soluţii există?

Toamna şi-a intrat pe deplin în drepturi iar la pachet cu ea vin renumitele dureri musculare care ne chinuie existenţa. Majoritatea oamenilor se confruntă, la un moment dat, cu astfel de probleme, însă la începutul sezonului rece durerile se intensifică şi pot persista chiar luni de zile. Dar ce cauzează mai exact aceste dureri, care sunt simptomele şi ce tratamente sunt disponibile pentru ameliorarea lor?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dureri musculare (mialgia) – cum se manifestă şi ce soluţii există?

Toamna şi-a intrat pe deplin în drepturi iar la pachet cu ea vin renumitele dureri musculare care ne chinuie existenţa.
Majoritatea oamenilor se confruntă, la un moment dat, cu astfel de probleme, însă la începutul sezonului rece durerile se intensifică şi pot persista chiar luni de zile.

Dar ce cauzează mai exact aceste dureri, care sunt simptomele şi ce tratamente sunt disponibile pentru ameliorarea lor?

Durerea musculară – descriere

Durerile musculare reprezintă un simptom frecvent întâlnit, ce poate fi regăsit la mai multe categorii de vârstă. Ele pot varia ca intensitate de la uşoare până la severe şi pot fi localizate oriunde la nivelul corpului (gât, spate, picioare, mâini). De asemenea, durerile musculare implică adeseori ligamentele, tendoanele şi fascia – membrana care înveleşte muşchii.

Durerea musculară – cauze

Principala cauză a durerilor musculare generalizate este, contrar convingerilor populare, o boală sau leziune ascunsă. De multe ori, durerile de muşchi sunt puse în seama vârstei înaintate, însă acest lucru este complet greşit în opinia specialiştilor.

Cauzele cele mai frecvente ale durerilor musculare sunt traumatismele, ruptura fibrelor musculare şi contracturile de cauză internă şi externă.
Răceala este, de asemenea, o cauză frecventă a durerilor generalizate, la fel şi exerciţiile fizice în exces executate doar pe anumite grupe musculare, depresia, sau stresul.

Şi alte infecţii cu virusuri precum cele ale hepatitelor de tip A, B şi C, boala Lyme, malaria, poliomielita, trichineloza etc. pot da dureri difuze ale muşchilor, acestea putând fi uşor de identificat la un examen medical de specialitate sau în urma unei simple analize de sânge.

În plus, senzaţia de durere în tot corpul poate fi un semn al fibromialgiei, o afecţiune care se manifestă prin sensibilitate la nivelul muşchilor şi a ţesuturilor moi înconjurătoare, tulburări de somn, cefalee şi oboseală extremă.

Varicele sunt o altă cauză responsabilă de apariţia durerilor musculare. Afecţiunile circulatorii de tipul varicelor duc la o irigare insuficientă a muşchilor, prin urmare pot apărea dureri musculare la nivelul membrelor inferioare.

De asemenea, există anumite boli care afectează ţesutul conjunctiv, deci şi pe cel muscular, aşa cum se întâmplă în lupus de exemplu.

Reacţiile adverse la anumite medicamente, cum ar fi cele pentru scăderea colesterolului sau a tensiunii arteriale (statinele), pot consta în dureri musculare.

Durerile musculare – simptome

Durerile musculare pot fi resimţite diferit, în funcţie de cauza care le produce. Ele includ:
• Dureri difuze sau localizate;
• Sensibilitate musculară;
• Crampe musculare;
• Dureri articulare;
• Rigiditate articulară;
• Dureri de gât (cervicale);
• Dureri de spate.

Durerea musculară poate fi de intensitate diferită, putând să dispară în câteva secunde („cârceii”), zile sau luni. Ea poate fi localizată într-o anumită regiune a corpului sau poate cuprinde toate grupele musculare. În funcţie de afecţiunea în care se întâlnesc, durerile musculare pot fi însoţite de insomnie, stare de oboseală permanentă, mai ales dimineaţa, febră sau artralgii (dureri localizate la articulaţii).

Durerile musculare  – tratament

Pentru ameliorarea senzaţiei de durere, există numeroase tratamente, pornind de la abordarea medicală clasică, folosind medicamente antiinflamatoare şi creme cu ingrediente specifice, până la abordarea complementară, bazată pe plante ale căror efecte terapeutice sunt mai mult sau mai puţin susţinute de studii medicale de specialitate.

Repausul, băile calde şi antiinflamatoare precum aspirina sau ibuprofenul pot ameliora durerile musculare provocate de activitatea fizică intensă. În cazul în care durerea este provocată de inflamaţii, simptomele pot fi ameliorate prin comprese sau duşuri cu apă rece (dacă durerea este însoţită de umflături), precum şi masaj terapeutic cu unguente specifice.

Evitarea menţinerii la birou a unei singure poziţii timp îndelungat, un somn odihnitor, acupunctura, reflexoterapia şi evitarea stresului pot, de asemenea, să reducă disconfortul sistemului muscular.

În ce priveşte tratamentul natural al durerilor musculare, sunt eficiente cataplasmele sau infuziile cu cimbrişor, creţişoară sau traista-ciobanului.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile iar durerile devin severe, este indicat ca pacientul să meargă la un consult medical de specialitate, pentru investigaţii amănunţite.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”