Primul ajutor

Primul ajutor Primul ajutor

Mii de oameni mor sau sufera anualdatorita necunoasterii masurilor de prevenire a situatiilor deurgenta sau a modalitatilor de aplicare ale acestora si a lipseicunostintelor necesare pentru a gestiona problemele de sanatate sicomportamentul riscant, sau pentru ca in situatii de urgenta n-aubeneficiat de asistenta corespunzatoare sau nu le-a fost acordatain timp util.

Astfel, o serie de comunitati din intreaga lume, se confrunta cuaceste situatii de criza

Oricine este vulnerabil

S-ar putea obtine imbunatatiri semnificative daca mai multepersoane ar avea cunostinte in acordarea primului ajutor.

Este esentiala nu numai dezvoltarea mijloacelor de interventie si aeficacitatii serviciilor de ingrijire, ci si dezvoltarea abilitatiifiecarei persoane de a salva si a proteja viata, inclusiv pe ceaproprie, atat in beneficiul familiei acesteia cat si alcomunitatii.

Prevenirea si bunul simt sunt componente cheie ale educatiei deprim ajutor. Cand oamenii sunt instruiti sa asiste victimeleaccidentelor rutiere, li se aduc de asemenea la cunostinta regulilede siguranta a circulatiei.

Acelasi model se aplica la instruirea comunitatilor pentrugestionarea epidemiilor de diaree - acestea sunt educate sa-siimbunatateasca practicile de igiena si salubritate.

Fiecare poate proteja si salva o viata

Primul ajutor este o stare de spirit, o atitudine orientata spreactiune si un set de actiuni si practici care urmaresc sa previna,sa pregateasca pentru si sa ofere un raspuns la situatiile deurgenta. Aceste situatii pot include boli, epidemii, atacuri decord, accidente de circulatie, raniri domestice, etc.

In situatiile de urgenta scopul raspunsului imediat este de amicsora impactul acestor conditii asupra starii de sanatate, invederea stabilizarii si tratarii victimei pana cand ajutorulprofesional devine disponibil sau necesar.

Conceptul

Scopul final al programelor de prim ajutor ar trebui sa fieadoptarea unui mod de viata mai sanatos si mai sigur de catre mareamajoritate a indivizilor si comunitatilor.

Primul ajutor tine de informatie, pregatire si actiuni. "Va rugamfiti atenti la traversarea strazilor" este un mesaj de prim ajutor,ca si alertarea unui serviciu de urgenta. Spalarea mainilor este lafel de importanta ca si ingrijirea unei victime inconstiente.

Totusi informatiile esentiale si actiunile nu sunt singurelecomponente; de asemenea exista o dimensiune psihologica intrinsecasi o fundamentare etica incontestabila. Persoana care acorda primajutor aduce caldura umana care ajuta la promovarea unei societatimai tolerante.

Persoanele care acorda prim ajutor ofera un model de societate caretrece dincolo de frontiere, unde regula este ajutorul reciproc,unde barbatii si femeile care sufera sunt ajutati indiferent denationalitate, religie sau apartenenta etnica, pur si simplu pentruca demnitatea umana ar trebui sa fie respectata. Un zambetcalduros, o atingere mangaietoare, o infatisare grijulie pot facetoata diferenta.

Primul ajutor promoveaza simtul solidaritatii, generozitatii si alaltruismului care exista in fiecare dintre noi si da o nouadimensiune spiritului de comunitate.

Audienta

Cu toti suntem interesati, pentru ca toti suntem vulnerabili sitotusi toti putem proteja si salva vieti.

Pentru a incuraja si a sustine oamenii sa actioneze este necesar unmediu propice. Pe langa cadrul legal corespunzator, implicarealiderilor comunitari, autoritatilor publice, mediei, a societatiicivile si a sectorului de afaceri, ca si parteneriatele dintreacesti factori, sunt de mare importanta si valoare.

Material realizat in colaborare cu Crucea Rosie.

Exclusiv Online - 22.07.2008

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.