Principiile generale ale interventiei persoanei care acorda prim ajutor

Principiile generale ale interventiei persoanei care acorda prim ajutor Principiile generale ale interventiei persoanei care acorda prim ajutor

Situatie

O persoana care prezinta si/sau exprima simptomele unei situatiicritice.

Definitie

Este asistenta asigurata de persoana care acorda prim ajutor,asistenta care poate mentine viata si sanatatea, alina suferinta,oferi suportul psihologic si preveni handicapul pe termen lung,inainte de sosirea/contactul cu un serviciu de urgenta si insustinerea acestui serviciu odata ce acesta a ajuns la loculuiaccidentului.

Riscuri

Fara interventia persoanei care acorda prim ajutor, viata sausanatatea victimei pot fi in pericol.

Principiile actiunii

Aceste principii se aplica in orice situatie in care intervine opersoana care acorda prim ajutor:

1. Inainte de orice angajament in actiune, persoana care acordaprim ajutor trebuie sa evalueze situatia de urgenta, in primul randproblemele legate de pericolul care o ameninta sau o pot afecta, peea, pe victima sau pe trecatori.
2. Protectia de pericol si de posibilele reaparitii ale acestuia artrebui sa fie prima si permanenta preocupare a persoanei careacorda prim ajutor. Daca exista un potential pericol pentrupersoana care acorda prim ajutor, protejarea si salvarea trebuieefectuate de catre fortele specializate (politie, pompieri,etc.).
3. Actiunile persoanei care acorda prim ajutor nu trebuie sainrautateasca starea victimei si trebuie sa asigure un efectstabilizator sau benefic asupra situatiei victimei si atrecatorilor, prevenind sau limitand totodata dezvoltareacomplicatiilor.
4. Masurile de asistenta luate trebuie sa fie corespunzatoaresituatiei si trebuie initiate in conditii de siguranta, rapid siefectiv, prioritare fiind problemele care ameninta viata.
5. Persoana care acorda prim ajutor ar trebui sa:
- asiste fara a avea sau a fi afectata de prejudecati, incercand saaline suferinta unei persoane, fiind ghidata doar de asistentaumanitara care raspunde la necesitatile victimei si prezintarespect fata de victima si realitati.
- actioneze intotdeauna in conditii de siguranta si confortabile,sa fie capabila sa execute cu usurinta masurile de salvare siprotejare a vietii si sa supravegheze victima si situatia.
- solicite ajutor corespunzator din resursele comunitatii, cand siunde este posibil.
- urmareasca obtinerea cooperarii victimei, prezentandu-se sistabilindu-si rolul de asistenta.
- stranga toate informatiile posibile despre situatie si stareavictimei, pentru a-si ghida actiunile.
- predea victima unui serviciu de urgenta cat mai repede posibil,daca un astfel serviciu este disponibil si necesar (incapacitate dea finaliza interventia fara un astfel de suport).
- ofere suport psihologic victimei, prin atitudinea, cuvintele siactiunile sale, tinand cont de faptul ca ingrijeste "o persoanaranita, nu doar rana". Reasigurarea ar trebui sa fie asigurata deasemenea si cu trecatorii.
- asiste si sa monitorizeze conditia victimei pana cand asistentain continuare nu mai este necesara. Intreruperea asistentei sepoate produce cand serviciul de urgenta ajunge la loculinterventiei, victima ajunge la serviciul de urgenta sau sedetermina ca victima nu mai necesita nici o ingrijire incontinuare.
- sa fie doritoare si capabila sa asiste serviciul de urgenta inasigurarea ingrijirii victimei, incluzand furnizarea informatiilordespre victima si situatia de urgenta.

Note:

Prioritatea actiunilor este determinata de stareavictimei si de severitatea problemelor, luandu-se inconsiderare atat nevoile fizice cat si cele psihologice. Criteriicum ar fi nationalitatea, rasa, apartenenta religioasa, clasa sauopiniile politice n-ar trebui sa ghideze interventia de primajutor.

• Chiar daca o victima inconstienta nu poate auzi si/sau percepe cese spune si se intampla in jurul ei, ar trebui folosite cuvinte sicontacte corespunzatoare, ca la asistarea unei victimeconstiente.

Material realizat in colaborare cu Crucea Rosie.

Exclusiv Online - 22.07.2008

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.