Protejarea persoanei care acorda primul ajutor

Protejarea persoanei care acorda primul ajutor Protejarea persoanei care acorda primul ajutor

Persoana care acorda prim ajutor,victima si ceilalti trebuiesc protejati de pericol imediat siposibila reaparitie a acestuia trebuie prevenita. Totusi pot existasituatii cand persoana care acorda prim ajutor nu poate protejavictima de pericol, ceea ce necesita efectuarea salvarii de catreforte specializate, cum ar fi politia, echipele de salvare specialesau pompierii.

In unele tari persoanelor care acorda prim ajutor ar trebui sa lise aduca la cunostinta ca autoritatile de securitate s-ar putea satrebuiasca informate asupra situatiei de urgenta, conform regulilorlor de securitate.

In situatii de prim ajutor multe persoane sunt ingrijorate detransmiterea unor boli. Riscul contactarii unor boli contagioase,cum ar fi hepatita B, hepatita C, HIV, etc., in timpul asigurariimasurilor de salvare a vietii este mult mai redus decat credoamenii. Folosirea regulilor de baza privind autoprotectia: luareaprecautiilor adecvate si aplicarea masurilor igienice de baza reducin continuare acest risc. In anumite zone autoritatile sanitarelocale impun sau recomanda protectia imunologica a personaluluiserviciilor de urgenta (de ex. vaccinari impotriva hepatitei sau atetanosului).

Persoanele care acorda prim ajutor ar trebui incurajate sa asisteorice persoana aflata in situatie de necesitate fara discriminaresi sa-i trateze pe toti cu respect.

In masura in care situatia permite, ar trebui luate urmatoarelemasuri de prevenire a transmiterii bolilor:

• Precautii personale
• Spalati-va mainile cu sapun si apa curata imediat dupa aplicareaunei tehnici de salvare a vietii. Cand este posibil (de ex. latratarea unei plagi in context casnic si in afara unei situatiicare sa ameninte viata), mainile ar trebui curatate si inainte deinterventie.
• Evitati contactul cu lichidele corporale. Obiectele care pot fiimpregnate cu sange sau alte lichide corporale n-ar trebuiatinse.
• Acordati o atentie speciala pentru a nu fi raniti de cioburi desticla sau orice alte obiecte ascutite aflate asupra sau inaproprierea persoanei ranite.
• Preveniti ranirile cand folositi, manuiti, curatati sauinlaturati instrumente sau obiecte ascutite.
• Acoperiti taieturile proprii sau alte leziuni ale pielii cumaterial uscat si curat.
• Evitati tusitul, stranutatul sau vorbitul deasupra uneiplagi.
• Evitati patrunderea in plaga a impuritatilor.
• Precautii legate de echipament
• Daca pentru interventia intr-o situatie de urgenta suntdisponibile manusi (latex, cauciuc, medicale), masti si ochelari deprotectie, ele ar trebui folosite.
• Daca nu exista manusi, poate fi folosita orice alta bariera deprotectie (materiale plastice sau textile curate). Mainile artrebui spalate bine dupa inlaturarea acestor materiale deprotectie, si, daca este posibil, inainte de aplicarea lor.
• Daca nu exista masca si ochelari, contactul cu eliminarile defluide corporale ar trebui evitat. In caz de contact suprafatarespectiva ar trebui spalata bine cat mai repede posibil.
• Cand se folosesc tehnici de resuscitare cardio-respiratorie, artrebui folosita o masca de buzunar in timpul efectuarii respiratieiartificiale. In lipsa unei masti corespunzatoare poate fi folositao batista.
• Precautii legate de mediu
• Depozitati materialele de unica folosinta in recipiente ce pot fiaruncate, si curatati celelalte materiale inainte de a le stoca inlocatii curate si protejate.

Persoana care acorda prim ajutor ar trebui sa incurajeze trecatoriisa ia de asemenea masuri corespunzatoare de prevenire abolilor.

Daca persoana care acorda prim ajutor a fost in contact cu oricefel de lichid corporal al victimei sau este ingrijorata ca ar fiputut fi, ar trebui sa apeleze la asistenta medicala confidentiala,pentru a fi consiliata si testata.

Material realizat in colaborare cu Crucea Rosie.

Exclusiv Online - 22.07.2008

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.