7 beneficii ale consumului de spanac

Spanacul trebuie să facă parte din dieta oricui pentru că poate contribui la ameliorarea multor afecţiuni. Nutriţionistul Anca Alungulesei ne spune cum îl putem consuma.
  • Publicat:
7 beneficii ale consumului de spanac

Mâncarea preferată a lui Popeye Marinarul, spanacul, poate fi leacul pentru zeci de afecţiuni. Nutriţionistul Anca Alungulesei ne spune cum îl putem consuma şi de ce e indicat să îl includem în regimul nostru de viaţă.

Spanacul este considerat un aliment vital pentru întregul tract digestiv (stomac, duoden, intestin subţire, intestin gros). Practic, spanacul este cel mai bun material organic pentru curăţarea, reconstrucţia şi regenerarea tractului intestinal. De exemplu, sucul proaspăt de spanac crud, consumat cel puţin o dată pe săptămână, ajută foarte mult persoanele care au problemă cu constipaţia şi tranzitul intestinal,” spune nutriţionistul Anca Alungulesei. 

Spanacul se poate consuma crud, în salate, sucuri sau în smoothie-uri. “Prin gătire, moleculele de acid oxalic din spanac devin anorganice, ca urmare a expunerii la căldură şi pot duce la formarea de cristale de acid oxalic în rinichi.  
Deci, cea mai bună soluţie este să-l consumăm în stare crudă. Beneficiile spanacului se datorează multitudinii de nutrienţi pe care îi conţine: minerale, vitamine, pigmenţi şi fito nutrienţi, inclusiv potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier şi calciu”, mai spune nutriţionistul.

1. Spanacul previne ulcerul gastric

S-a constatat că atât spanacul cât şi alte legume au capacitatea de a proteja mucoasa stomacului, scăzând astfel probabilitatea apariţiei ulcerului gastric.

2. Spanacul protejează creierul

Mai multe componente din spanac, precum potasiul, acidul folic şi diferiţi antioxidanţi, ne oferă beneficii nenumărate, cu condiţia să-l consumăm cu regularitate. Acidul folic reduce apariţia bolii Alzheimer, astfel că spanacul este o opţiune foarte bună pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de tulburări neuronale şi cognitive. Potasiul păstrează sănătatea creierului şi relaţionează cu creşterea fluxului sanguin cerebral, concentrarea şi activitatea neuronală.

3. Spanacul reglează tensiunea arterială

Spanacul este bogat în potasiu şi are un conţinut scăzut de sodiu. Această combinaţie de minerale este de un real ajutor pentru persoanele cu tensiune arterială crescută. Potasiul scade tensiunea arterială, sodiul o creşte. De asemenea, acidul folic din spanac contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale şi relaxează vasele de sânge, în timp ce este menţinut fluxul sanguin adecvat.

4. Reduce inflamaţia

Spanacul este una dintre cele mai puternice plante atunci când vine vorba de reducerea inflamaţiei în întreg organismul. Este recomandat în special persoanelor care au probleme cu artrita şi guta.

5. Ajută la întărirea oaselor

Spanacul este o sursă bună de vitamina K. În afară de aceasta, alte minerale, cum ar fi manganul, cuprul, magneziul, zincul şi fosforul ajută, de asemenea, la construirea oaselor puternice. Aceste minerale sunt esenţiale şi pentru menţinerea dinţilor şi a unghiilor sănătoase.

6. Îmbunătăţeşte activitatea metabolică

Cantitatea de proteină care se găseşte în spanac este foarte uşor de descompus şi extrem de uşor de asimilat de către organism.

7. Spanacul are grijă de pielea noastră

S-a demonstrat că diferiţii fito nutrienţi şi pigmenţi pe care îi conţine spanacul protejează pielea de razele nocive ale soarelui, inclusiv razele UV.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”