Alimentul de 2 lei care te scapă de constipație. Ridichile: beneficii și contraindicații

Ridichile ajută digestia și sunt perfecte la cura de slăbire. Iată câteva beneficii ale consumului de ridichi și cine trebuie să le consume cu moderație.
  • Publicat:
Alimentul de 2 lei care te scapă de constipație. Ridichile: beneficii și contraindicații

Ridichile sunt surse excelente de vitamina C, dar şi legume cu foarte puţine calorii, care pot fi consumate fără grijă în curele de slăbire. Cu gustul lor înţepător, se potrivesc de minune într-o salată lejeră de primăvară, dar şi alături de o felie cu brânză dietetică. 

Este sezonul lor, aşa că ne-am documentat şi am aflat care sunt beneficiile acestor legume.

Ridichile au numeroase beneficii

Ridichile sunt consumate de secole şi medicina tradiţională chineză le atribuie virtuţi terapeutice diverse: ameliorează febra, durerile în gât, afecţiunile bilei şi inflamaţiile din corp.

Sunt gustări sănătoase, pline de vitamine, cu puține calorii

Câteva ridichi servite între mese îţi pot ţine în frâu senzaţia de foame, astfel că nu vei mai fi tentată să mănânci tot felul de alimente nesănătoase. În plus, îţi asigură cel puţin 14% din necesarul de vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi şi oferă organismului protecţie împotriva răcelilor de sezon.

Totodată, vitamina C previne îmbătrânirea prematură a celulelor. Un alt rol important al vitaminei C este acela de producere a colagenului, o proteină care asigură elasticitate pielii şi vaselor de sânge, protejându-te astfel de apariţia mult temutelor riduri.

Pe lângă vitaminele C, B6 şi K, ridichile mai conţin potasiu, acid folic, niacină, riboflavină, zinc, magneziu, calciu, fosfor, cupru, mangan şi sodiu, minerale care asigură buna funcţionare a organismului.

Protecţie împotriva cancerului

La fel ca mai toate legumele crucifere (broccoli, varza kale, conopida, varza, napii etc.), şi ridichile pot preveni modificările celulare care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon.

Potrivit specialiştilor de la Institutul Linus Pauling, legumele crucifere conţin compuşi care, în combinaţie cu apa, ajută organismul să elimine toxinele care cauzează cancer şi previn dezvoltarea celulelor canceroase.

Ridichile ajută digestia și reglează colesterolul

Un motiv numai bun să le puneţi pe masă: ridichile au un conţinut mare de fibre, care ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos şi previn tulburările digestive. Constipaţia este astfel ţinută la distanţă, la fel şi fluctuaţiile zahărului din sânge.

De asemenea, ridichile ar putea avea un rol în reducerea nivelului de colesterol.

Nu ignoraţi nici frunzele de ridichi! Spălate bine şi adăugate în salate, acestea stimulează producţia de bilă şi ajută la eliminarea toxinelor din ficat. De asemenea, sucul de ridichi ar putea preveni ulcerul gastric, datorită protecţiei pe care o oferă mucoasei stomacului.

Remediu natural împotriva infecţiei cu Candida

Ridichile ar putea avea proprietăţi antimicotice, datorită unei proteine numite RsAFP2, despre care unele studii arată că ar duce la distrugerea ciupercilor care cauzează candidoza. De asemenea, e posibil ca ridichile să aibă un efect benefic şi asupra sistemului reproducător, ferindu-le pe femei de diverse afecţiuni ginecologice şi îmbunătăţind astfel fertilitatea.

Cum să mănânci ridichile

Ridichile au diferite forme şi culori, variind de la roşu aprins până la alb, negru sau mov. Cele de culoare închisă şi micuţe sunt cele mai iuţi, în vreme ce acelea de culori deschise şi mai mari sunt ceva mai dulci.

Iată cum poţi introduce ridichile în regimul tău alimentar:

  • feliază-le şi pune-le într-un sandviș cu pâine integrală şi brânză dietetică sau şuncă slabă;
  • prepară un sos din iaurt grecesc şi ridichi date pe răzătoare, la care adaugi un căţel de usturoi şi puţină zeamă de lămâie;
  • adaugă-le în salatele cu ton sau pui la grătar;
  • consumă-le ca gustări, între mese;
  • pune-la la murat, au un gust grozav;
  • foloseşte frunzele de ridichi (care sunt bogate în fier) în salate sau sotate în puţin ulei de măsline aromatizat cu usturoi.

Cumpăraţi doar ridichi care sunt tari şi au suprafaţa lipsită de pete sau crestături. Acestea pot rezista la frigider aproximativ două săptămâni.

Cine nu trebuie să mănânce prea multe ridichi

Persoanele care suferă de tiroidă nu trebuie să consume ridichi în exces, deoarece pot apărea dezechilibre hormonale care agravează boala. De asemenea, cei care au pietre la vezica urinară trebuie să ceară sfatul medicului înainte să consume ridichi.

Alimentul iute care tratează constipația, reglează colesterolul și ține de foame. E ieftin și se găsește din abundență în piețe acum
Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”