Dureri de gât – tratează-le cu usturoi şi ghimbir

Supărătoarele dureri de gât pot fi ameliorate prin gargară cu ceai de pătlagină, ceai de ustoroi, ceai de ghimbir şi ceai de eucalipt.
  • Publicat:
Dureri de gât - tratează-le cu usturoi şi ghimbir

În sezonul rece, durerile de gât sunt un simptom al răcelilor des întâlnit în sezonul rece, la toate vârstele. Specialistul în botanică american James A. Duke explică în volumul ”Farmacia Verde”, apărută la editura All, care remedii naturale ne pot calma durerile de gât.

Lumea este frumoasă şi mâncarea gustoasă până când ne loveşte cu mii de săgeţi mici durerea de gât. Acest simptom apare frecvent pentru diagnostice precum amigdalita şi faringita.

Amigdalita este o inflamaţie de origine infecţioasă (virală sau bacteriană) a amigdalelor. La debut se înregistrează simptome ca usturime în gât care se transformă în durerea la înghiţire, iar uneori durerile iradiază spre urechi. Cei care suferă de amigdalită pot dezvolta şi stări febrile, pot fi lipsiţi de energie, pot avea stări de somnolenţă, tuse sau vărsături. De asemenea, ganglionii pot creşte în volum. Copiii sunt bune gazde pentru virusurile sau bacteriile care inflamează amigdalele.

O altă afecţiune unde durerile de gât sunt ”insistente” este faringita, de altfel una dintre cele mai comune afecţiuni din sfera ORL. ”Clienţii” sunt diverşi şi adulţi sau copii. Simptomele faringitei sunt dureri în gât, febră, dificultăţi la înghiţire, dureri la nivelul urechilor. Deseori, ganglionii limfatici ai gâtului sunt umflaţi. Cel mai frecvent faringita este de origine virală. Rino-faringita acută este cea mai frecventă boală a copilăriei.

Dureri de gât – tratamente naturiste

Eucalipt (Eucalyptus globulus) îl ştiţi din creme împotriva durerilor musculare, dar şi din pastilele pentru atenuarea durerilor de gât. ”Uleiurile aromatice au un efect răcoritor asupra ţesuturilor inflamate, iar taniurile din eucalipt au acţiune calmantă şi astringentă” explică James A. Duke. Infuzia de eucalipt se face din câteva frunze zdobite la o cană clocotită. Se foloseşte ca gargară.

Ghimbir (Zingiber officinale) – a căpătat o reputaţie bună pentru calităţile sale anti-răceală. Ghimbirul (de preferat din surse organice) se pune în ceai, în supe. Expertul în botanică vă sfătuişte să faceţi gargară cu ghimbir pentru a calma durerile de gât. În infuzie, se pot adăuga puţin suc de lămâie, oţet şi miere.

Usturoiul (Allium sativum) – poate nu aţi fi crezut dar usturoiul nu este doar un prieten al sistemului imunitar şi un antibacterian (eficient în infecţii streptococice). O gargară cu ceai de usturoi este eficientă şi în tratarea durerilor de gât.

Ulmul roşu (Ulmus rubra) – ulmul este un calmant universal folosit în tratarea afecţiunilor gâtului, ale căilor respiratorii şi digestive. ”Ca toate plantele lemnoase, ulmul conţine compuşi numiţi procianidine oligomerice care au proprietăţi dezinfectante şi antialergice” precizează specialistul în botanică. Se face gargară.

Pătlagina (plantago) o ştim din copilărie. Cum ne loveam, bunica aducea o frunză de pătlagină pentru a ajuta vindecarea, dar şi din celebrele siropuri de tuse. Tratamentele naturiste pe bază de pătlagină facilitează vindecarea rănilor, are efect expectorant, emolient, antiinflamator, astringent, diuretic, antimicrobian, fluidizează secreţiile bronşice. Frunzele de pătlagină conţin un iridoid, numit aucubină, şi flavonoide, precum şi mucilagii, uleiuri volatile şi substanţe antibiotice, carotenoizi, minerale. Comisia Europeană a aprobat folosirea plantei şi pentru inflamaţiile gâtului şi a mucoaselor gurii şi gâtului. ”Proprietăţile antibacteriene ale plantei au tendinţa de a se pierde la căldură deci ar fi bine să folosiţi 3, 4 linguriţe de suc proaspăt de pătlagină adăugat în suc sau apă rece” explică Duke în Farmacia Naturistă. Se face gargară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”