Tratează tusea în mod natural

Toamna, din păcate, aduce cu ea şi infecţiile şi virozele respiratorii, iar tusea, însoţită de durerile în gât, este cel mai comun simptom. Modul în care se manifestă atât la debutul bolii, cât şi în perioada de convalescenţă, reprezintă un act reflex al organismului, fiind cauzat de iritarea mucoasei de la nivelul tractului respirator şi de prezenţa unor corpi străini sau a unor secreţii patologice.
  • Publicat:
Tratează tusea în mod natural

Toamna, din păcate, aduce cu ea şi infecţiile şi virozele respiratorii, iar tusea, însoţită de durerile în gât, este cel mai comun simptom. Modul în care se manifestă atât la debutul bolii, cât şi în perioada de convalescenţă, reprezintă un act reflex al organismului, fiind cauzat de iritarea mucoasei de la nivelul tractului respirator şi de prezenţa unor corpi străini sau a unor secreţii patologice. 

În funcţie de cauzele ce o provoacă, de tipul infecţiei sau de stadiul afecţiunii, tusea se împarte în mai multe categorii, fiecare dintre ele având propriile simptome:

Tusea seacă  sau cea iritativă se manifestă în faza incipientă a bolilor respiratorii şi este provocată de iritaţiile mucoaselor care căptuşesc căile respiratorii. Aceasta nu este însoţită de expectoraţie, de aceea poate dura un timp mai îndelungat, devenind foarte obositoare şi greu de suportat.

Tusea seacă este neproductivă şi se repetă la scurte intervale, atât ziua, cât şi noaptea. În tratarea acestui tip de tuse sunt recomandate tratamentele adjuvante cu proprietăţi antispastice, antibiotice şi care au un puternic efect calmant, sedativ şi emolient.

Câteva remedii naturale împotriva tusei seci:

  • Infuzia de pătlagină: 1 linguriţă plantă uscată la 200 ml apă din care se  bea una sau două căni pe zi.
     
  • Decoctul din ceapă: se fierbe o ceapă mare albă în 500 ml apă timp de aproximativ 10 – 15 minute (în final rămâne cam jumătate de lichid) şi când se mai răceşte se adaugă miere. Se bea câte puţin de-a lungul zilei.
     
  • Decoctul din scai vânăt: 1 linguriţă plantă uscată la 200 ml apă care se fierb aproximativ 10 minute, iar după răcire se iau două-trei linguri de trei ori pe zi.


Se recomandă îndulcirea ceaiurilor cu miere de albine şi nu cu zahăr, se ştie că mierea are proprietăţi calmante şi antiinflamatoare.

Tusea umedă sau productivă este de obicei  însoţită de mucus şi secreţii aflate la nivelul traheei şi plămânilor. Ea contribuie la eliminarea lichidului din tractul respirator inferior.

Atât în cazul tusei expectorante, cât şi în cazul celei seci,  specialiştii recomandă evitarea anumitor alimente care pot irita căile respiratorii şi declanşa un acces puternic de tuse: produsele foarte picante sau condimentate, preparatele care conţin oţet, sucurile carbogazoase, alcoolul sau fumatul. De asemenea, tratamentul recomandat pentru tusea umedă trebuie să faciliteze eliminarea mucusului şi să dilueze fluidele pentru o  înlăturare mai rapidă a secreţiilor.

Câteva remedii naturale împotriva tusei productive:

  • Un vechi remediu contra tusei productive este podbalul, se face o infuzie din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană apă şi se beau două + trei căni pe zi.
     
  • Infuzia din muguri de pin: se obţine din două linguriţe de muguri la o cană cu apă clocotită şi se beau două – trei căni în timpul zilei.
     
  • Infuzia din flori de tei: o linguriţă de flori uscate la 200 ml apă clocotită şi se beau doua – trei căni pe zi.
     
  • Ceaiul de cimbrişor este recunoscut pentru proprietăţile sale expectorante şi antiseptice: se infuzează o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni în timpul zilei.


Alte remedii contra tusei:

  • Tinctura de propolis în combinaţie cu miere: câte 10 – 30 de picături (după vârstă) amestecate cu una-două linguriţe de miere (sau în puţin ceai cald din plante medicinale) luate de 2 – 3 ori pe zi.
     
  • Pentru calmarea tusei: suc de ridiche neagră în amestec cu miere de albine (se găseşte gata preparat în magazine) se administrează după vârstă atât copiilor cât şi adulţilor.


Tusea convulsivă, denumită popular „tuse măgărească”,  cauzată de bordetella pertussis, are un caracter infecţios şi este frecvent întâlnită la copii. Fiind provocată de o infecţie, tusea convulsivă este contagioasă, având o perioadă de incubaţie a virusului de una – două săptămâni.

Debutează cu inflamaţia acută a căilor respiratorii şi  crize violente de tuse spastică care se manifestă în special noaptea. Crizele spastice sunt provocate de acumularea în bronhii a unor cantităţi mari de secreţii, la început fluide şi apoi vâscoase, care necesită a fi eliminate pentru a evita asfixierea şi voma. La copiii sub 2 ani, tusea convulsivă este o boală foarte gravă, cu complicaţii care pot duce la o mortalitate de  1-2%.

Deşi tratamentele prescrise se diferenţiază conform simptomelor pacientului, tipului de infecţie respiratorie şi în funcţie de modul în care tusea se manifestă,  toate  tipurile de terapie  trebuie să acţioneze în mod esenţial ca un antispatic, antiinflamator pentru căile respiratorii şi emolient pentru fluidizarea secreţiilor.

Alege să o tratezi prin metode naturiste cu ajutorul unor ingrediente care au o acţiune puternică asupra căilor respiratorii:
uleiul de eucalipt are efect antiinflamator, antimicrobian, analgezic şi de stimulare a sistemului imunitar;
rădăcina de lemn dulce are o acţiune expectorantă, antispastică şi antiinflamatoare;
uleiul de mentol  este eficient în creşterea anticorpilor din organism şi combaterea infecţiilor; ajută la reducerea febrei, are efect antispatic, antiinflamator şi de calmare a tusei.

Toate cele trei ingrediente asigură fluidizarea secreţiilor bronhice, reduc inflamaţia, ajută la expectoraţie, calmează accesele puternice de tuse şi întăresc sistemul imunitar în faţa complicaţiilor asociate maladiilor respiratorii.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”