Tuse, răguşeală, dureri de gât? Scapă de ele cu o plantă-minune!

Răguşeala, senzaţia de disconfort la nivelul gâtului, tusea uscată şi iritativă sunt printre cele mai frecvente suferinţe cu care ne confruntăm în pe final de sezon rece.
  • Publicat:
Tuse, răguşeală, dureri de gât? Scapă de ele cu o plantă-minune!

Răguşeala, senzaţia de disconfort la nivelul gâtului, tusea uscată şi iritativă sunt printre cele mai frecvente suferinţe cu care ne confruntăm în pe final de sezon rece.

Vestea bună este că acestea pot fi calmate rapid şi eficient cu ajutorul unei plante legendare: muşchiul islandez – supranumit în medicina populară şi „muşchiul plămânilor” sau „muşchiul febrei”.

Acest lichen rezistent din ţinuturile nordice conţine substanţe active care acoperă cavitatea bucală şi faringiană ca un balsam binefăcător. Aflaţi în continuare de ce apar iritaţii la nivelul gâtului şi cum pot fi calmate în mod blând şi natural. 

De ce apar inflamaţiile faringiene?

Virusurile responsabile de răcelile de sezon sau bacteriile reprezintă principalele cauze ale inflamaţiilor de la nivelul gâtului. Adesea, acestea sunt însoţite de tuse iritativă, o tuse seacă, extrem de neplăcută, mai ales în crizele acute, precum şi de dureri în gât, nas înfundat. Răguşeala este cauzată de inflamarea laringelui. Din acest motiv, corzile vocale nu mai pot vibra liber, iar vocea sună răguşit. Fumatul, alcoolul, vorbitul sau cântatul excesiv pot duce la o suprasolicitare a vocii, provocând răguşeala. Senzaţia de uscăciune a gâtului apare deseori din cauza expunerii la aer condiţionat, în timpul călătoriilor cu avionul sau în timpul călătoriilor prelungite cu maşina ori cu trenul. Totodată, expunerea la aer foarte uscat din încăperi supraîncălzite reprezintă o cauză frecventă a senzaţiei de gât uscat şi iritat. 

Balsam protector pentru gât 

Pentru a ne proteja gâtul şi corzile vocale contra factorilor agresori este necesară menţinerea umidităţii mucoasei respiratorii. Acest lucru poate fi realizat foarte bine cu ajutorul muşchiului islandez, care formează o peliculă protectoare la nivelul cavităţii bucale şi faringiene.

Muşchiul islandez acţionează cu blândeţe şi în mod natural exact acolo unde este nevoie de o calmare eficientă: în cazul inflamaţiei mucoaselor din gură, gât şi faringe. Substanţa activă din muşchiul islandez căptuşeşte mucoasa bucală şi faringiană ca un balsam. Astfel, acest remediu natural este util atât în scop protector, cât şi ca factor care ajută la refacerea mucoasei respiratorii.

Cine are nevoie de muşchi islandez?

Extractul din muşchi islandez este potrivit pentru îngrijirea mucoasei respiratorii pe întreaga durată a sezonului rece. Remediul are următoarele efecte benefice:

• previne şi tratează inflamaţiile cavităţii bucale şi faringiene,
• calmează tusea iritativă,
• alungă răguşeala.

Există unele categorii de persoane cărora muşchiul islandez le poate fi de mare ajutor:

• Pentru persoanele care îşi petrec multă vreme în spaţii cu aer uscat provenit de la aparate de aer condiţionat sau sisteme de încălzire centrală;
• Pentru cei care călătoresc frecvent cu avionul, cu trenul sau cu maşina;
• Pentru persoanele care vorbesc mult sau cântă (cadre didactice, avocaţi, artişti ş.a.);
• Pentru cei care în timpul activităţilor sportive acuză senzaţie de uscăciune a gurii şi gâtului;
• Pentru persoanele în vârstă care iau medicamente ce provoacă uscarea mucoasei bucale;
• Pentru cei care îşi simt mereu gura şi gâtul uscate din cauza fumatului.

Muşchiul islandez, din ţinuturile nordice în farmacia germană

Muşchiul islandez (Cetraria islandica) este utilizat în medicina populară încă din secolul al XVII-lea pentru alinarea răguşelii şi a tusei uscate iritative. Planta este un lichen rezistent ce creşte în condiţiile climei foarte dure din ţinuturile nordice. Din acest lichen, farmacistul german Karl Engelhard (întemeietorul companiei germane Engelhard Arzneimittel) a fabricat, în 1865, „pasta din muşchi islandez”, un preparat natural pentru tratarea tusei şi a răguşelii. În 1915, reţeta a fost modificată şi atunci a început fabricarea unor tablete conţinând substanţa activă din muşchi islandez. Sub această formă, preparatul se comercializează şi în prezent în farmacii ca produs fitoterapeutic. Iată cum acţiunea fitoterapeutică a unei plante legendare este recunoscută şi utilizată cu succes şi în prezent.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”