Ce modificări suferă ADN-ul în spaţiu

Potrivit unei cercetări preliminare realizate de Departamentul de Cercetare din cadrul NASA, ADN-ul uman suferă modificări majore în spaţiu!
  • Publicat:
Ce modificări suferă ADN-ul în spaţiu


Potrivit unei cercetări preliminare realizate de Departamentul de Cercetare din cadrul NASA, ADN-ul uman suferă modificări majore în spaţiu.

Concluzia oamenilor de ştiinţă se bazează pe rezultatele analizelor făcute pe doi astronauţi gemeni, Scott şi Mark Kelly.

 

Scott a stat un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, iar la întoarcerea acestuia pe Pământ, cercetătorii au observat modificări majore la nivelul ADN-ului. Ca termen de comparaţie, oamenii de ştiinţă l-au avut pe fratele lui, Mark, care a rămas pe Pământ. 

Savanţii au descoperit că Scott prezenta semne de degradare la nivel osos, dar şi că i-a crescut nivelul unui hormon benefic în organism (IGF-1), datorită lipsei gravitaţiei. Acest hormon are un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului muscular şi osos, iar producţia crescută a acestuia ar putea fi datorată exerciţiilor solicitante făcute de astronaut în timpul misiunii. 

Aceste modificări la nivel de ADN arată cât de sensibile sunt genele la schimbările de mediu, scrie nasa.gov.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”