Cum te poţi feri de sindromul metabolic

Sindromul metabolic reprezintă o combinaţie de afecţiuni medicale, care cresc riscul de boli cardiovasculare, diabet şi probleme ale inimii.

Atunci când o persoană întruneşte mai mult de trei din următoarele afirmaţii, atunci se poate afirma că suferă de sindrom metabolic: grăsime în exces pe burtă, niveluri ridicate de trigliceride (un anumit tip de grăsime prezent în sânge),  nivelul colesterolului HDL este mult prea scăzut, glicemie ridicată.

Persoanele cu sindrom metabolic sunt de două ori mai expuse riscului de a face boli de inimă şi au un risc de cinci ori mai crescut de a face diabet, se arată într-un raport recent al Institutului Naţional de Sănătate din Statele Unite.

Potrivit American Heart Association, aproximativ 34% dintre americani se confruntă cu sindrom metabolic, iar cazurile sunt în continuă creştere, punând presiune pe eforturile oamenilor de ştiinţă pentru a descoperi cauzele acestei probleme.

Specialiştii de la Universitatea Georgia şi cei de la Universitatea Cornell au descoperit că bacteriile prietenoase din intestine ar putea avea un rol important în dezvoltarea sindromului metabolic.
În lipsa unei digestii corecte, este foarte posibilă apariţia unor probleme precum inflamaţia, care duce la instalarea unor boli inflamatorii cronice cum este boala Crohn sau colita ulcerativă.

Experţii au realizat iniţial un experiment pe şoareci de laborator, care nu a fost totuşi suficient de concludent pentru a ajunge la o concluzie. Apoi, a urmat monitorizarea pe indivizi umani, care a constat în modificarea regimului alimentar a unui eşantion reprezentativ, dintre care 64% sufereau de sindrom metabolic.

Participanţii au consumat în mare parte alimente de tip mediteranean, mult peşte, salate, brânzeturi , nuci şi ulei de măsline şi au fost urmăriţi îndeaproape de experţi pentru o perioadă de aproape 5 ani.
La final, savanţii au descoperit că 28% din voluntarii care sufereau de sindrom metabolic nu mai întruneau acei factori de risc pentru a fi catalogaţi drept pacienţi cu sindrom metabolic, deoarece nivelul zahărului din sânge se reglase iar grăsimea din jurul abdomenului dispăruse considerabil.

Sursa: medicalnewstoday.com

Citește și:
Femeile insarcinate, cele mai expuse sindromului metabolic
Diabetul poate fi prevenit prin alimentaţie!
Dieta mediteraneană bogată în măsline şi ulei extra virgin ne protejează oasele
Exclusiv Online - 27.11.2014 Sursă foto: Shutterstock

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.