Experienţe din pragul morţii: ce vezi când mori?

Atunci când suntem în pragul morţii, viaţa chiar ne trece prin faţa ochilor, dar nu în ordine cronologică, aşa cum vedem de regulă în filmele de la Hollywood.
  • Publicat:
Experienţe din pragul morţii: ce vezi când mori?

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Hadassah University din Ierusalim, atunci când suntem în pragul morţii, viaţa chiar ne trece prin faţa ochilor, dar nu în ordine cronologică, aşa cum vedem de regulă în filmele de la Hollywood, scrie telegraph.co.uk.

Cercetările sugerează că fenomenul rareori implică flashbackuri în ordine cronologică, iar amintirile revin la întâmplare şi uneori simultan, nu într-o ordine anume.

Concluziile se bazează pe răspunsurile oferite de 264 de persoane care s-au aflat în pragul morţii şi care au detaliat experienţele lor. Unele au spus că în acel moment s-au simţit „detaşate de timp şi spaţiu”, iar altele au declarat că puteau să se transpună în pielea altor persoane din amintiri şi să simtă trăirile acestora.

Savanţii încă nu au ajuns la un consens în privinţa denumirii acestor experienţe, dar sunt convinşi că acestea sunt reale, deoarece în creier sunt zone care nu sunt susceptibile la hipoxie sau hemoragii, în cazul unor accidentări grave, precum cortexul parietal, cel prefrontal şi cel temporal medial. 

Studii anterioare arată că fenomenul este mai frecvent în rândul persoanelor care suferă un infarct.

Detaliile cercetării au fost publicate recent în jurnalul Consciousness and Cognition.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”