Fumezi în timpul sarcinii şi vei avea un băieţel? Află că este la mare risc să aibă probleme de fertilitate la maturitate

Gravidele care nu ţin cont de avertismentele asupra sănătăţii ale fumatului riscă să dea naştere unui copil care va avea mari probleme de fertilitate, în special dacă discutăm de un copil de sex masculin.

Studii realizate în ultimii 20 de ani arată în mod evident o scădere a calităţii spermei, deci şi o reducere a natalităţii şi o creştere semnificativă a cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea.

Cauzele acestor probleme sunt diverse şi includ factorii de mediu, cum este expunerea la toxinele din fumul de ţigară, stilul de viaţă reprezentat de regimul alimentar dezordonat, lipsa de mişcare şi somnul insuficient.

Studiul a avut în vedere un eşantion de 2,900 de femei însărcinate şi ţinerea sub observaţie a copiilor acestora până la vârsta de 20-22 de ani, când le-au fost prelevate mostre de spermă şi le-au fost măsurate nivelurile hormonale. Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare: unul din 6 bărbaţi ale căror mame au fumat în timpul sarcinii aveau probleme cu calitatea spermei şi, deci, un risc crescut de infertilitate.

Cercetarea a fost publicată pe larg în cadrul întrunirii anuale a Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie din Londra.

 

Citește și:
Slăbirea după sarcină
Fumatul pasiv le poate distruge auzul tinerilor
Sarcina, fumatul si tiroida
Fumatul dauneaza grav si sanatatii altora
Exclusiv Online - 09.07.2013 Sursă foto: Shutterstock

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.