Sfarsitul vacantei provoaca stari de anxietate

Intoarcerea la locul de munca chiar si dupa o scurta perioada de relaxare totala creeaza stari de anxietate, spun psihologii.
  • Publicat:
Sfarsitul vacantei provoaca stari de anxietate
Sfarsitul vacantei provoaca stari de anxietate

Intoarcerea la locul de munca chiar si dupa o scurta perioada de relaxare totala creeaza stari de anxietate, spun psihologii. „Individul se relaxeaza din toate punctele de vedere. De cele mai multe ori, cei care au un loc de munca sedentar aleg vacante mai dinamice, unde isi pun in functiune intreaga masa musculara.

Revenirea la munca a acestora ii oboseste teribil. Timpul de readaptare difera de la om la om, iar acest lucru este direct proportional cu ce activitati depune la serviciu. Exista cazuri in care aceasta perioada poate dura pana la cateva saptamani bune. Persoanele care se readapteaza cu greu sunt cele care au o raspundere mare, cum ar fi functionarii de la banci, persoanele care lucreaza in media sau in cadrul spitalelor”, afirma psihologul Anca Munteanu.

Specialistii precizeaza ca sfarsitul concediului creeaza stari de regret si de teama, astfel indivizii ajung sa considere serviciul o povara. Totodata, dupa o lunga perioada de relaxare, munca creeaza neplaceri si neimpliniri. Psihologii afirma ca un coltisor plin cu suveniruri din locurile vizitate ajuta la depasirea momentului. „Depinde de felul fiecaruia de a fi. Unele persoane nu au nevoie de lucruri materiale pentru a-si aduce aminte de momentele petrecute in vacanta, ci inmagazineaza in suflet.

Altii se uita pe fotografii, iar acest lucru ii ajuta sa treaca mai usor peste faptul ca zilele de odihna au luat sfarsit. O alta metoda adoptata este aceea de a-si planifica urmatorul concediu, lucru care ii face sa uite cat de cat faptul ca s-au intors la munca. De asemenea, micile escapade de weekend le face viata mai usoara unora si ii determina sa uite ca lucreaza intr-un loc stresant”, precizeaza Anca Munteanu.

Totodata, nutritionistii atrag atentia ca dupa o vacanta energica apare castigul de kilograme intr-o perioada foarte scurta. Pentru a evita acest lucru este de preferat ca in fiecare zi sa se faca cateva exercitii pentru mentinerea siluetei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân