Somnul insuficient poate cauza hipertensiune pe timpul nopţii

Existenţa unor perioade prelungite de insomnie este corelată cu creşterea semnificativă a tensiunii arteriale pe timpul nopţii.
  • Publicat:
Somnul insuficient poate cauza hipertensiune pe timpul nopţii

Existenţa unor perioade prelungite de insomnie este corelată cu creşterea semnificativă a tensiunii arteriale pe timpul nopţii. Acesta a fost rezultatul studiului efectuat de clinica Mayo (S.U.A), care a fost prezentat Colegiului American de Cardiologie din San Diego, relatează MedicalNewsToday.com.

Centrul de Prevenire şi Controlare a Bolilor a declarat că insomnia reprezintă o epidemie a sănătăţii publice din Statele Unite.

Absenţa somnului este corelată cu producerea accidentelor de maşini, cu dezastrele industriale şi medicale sau cu probleme de altă natură. 

Oamenii ce suferă de insomnie pot prezenta un risc crescut de a dezvolta boli cronice precum hipertensiunea, diabetul, obezitatea, depresia, cancerul, moartea prematură sau reducerea calităţii vieţii şi a productivităţii.

Pentru acest studiu, echipa clinicii Mayo a selecţionat opt persoane sănătoase, cu o greutate normală, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 36 de ani, pentru a lua parte la un proces staţionar.

Primele patru zile ale studiului au constituit perioada de aclimatizare. Apoi, au urmat nouă zile ce au reprezentat ori perioada de restricţionare a somnului (4 ore de somn pe timpul nopţii), ori perioada unui somn normal (9 ore pe noapte), şi la final, trei zile de recuperare.

Tensiunea arterială a participanţilor a fost monitorizată permanent, pe parcursul studiului.

Rezultatele au arătat că tensiunea arterială medie, pe parcursul nopţilor în care participanţii la studiu au dormit doar patru ore, a fost de 115/64 mm/Hg, iar în timpul nopţilor în care participanţii au avut parte de un somn normal, de nouă ore, tensiunea acestora a fost 105/57 mm/Hg.

În mod normal, este considerat că tensiunea arterială scade pe timpul nopţii, însă cercetătorii au arătat că acesta nu este şi cazul celor care suferă de insomnie.

Deopotrivă, aceştia au descoperit că ritmul cardiac al persoanelor participante la studiu, a fost mai ridicat în timpul nopţilor cu somnul restricţionat la patru ore, faţă de cei care au avut parte de un somn de nouă ore.

Principalul autor al studiului, doctorul Naima Covassin, cercetător în cadrul Departamentului de Boli Cardiovasculare al Clinicii Mayo, a declarat:  “Ştim că hipertensiunea, în special cea apărută pe parcursul nopţii, reprezintă un factor major în dezvoltarea bolilor de inimă, iar americanii, de cele mai multe ori suferă de insomnie.
Pentru prima dată, am demonstrat că somnul insuficient cauzează creşterea tensiunii arteriale din timpul nopţii şi amortizează imersiunea tensiunii arteriale nocturne prin intermediul unui studiu controlat, care imită insomnia experimentată de multe persoane.”

Rezultatele fac parte dintr un studiu aflat în desfăşurare la Clinica Mayo, finanţat de Institutul Naţional de Cardiologie, Pneumologie şi Hematologie din S.U.A.

Sfaturi pentru a beneficia de un somn sănătos:

Iată şi câteva sfaturi pentru a vă transforma dormitorul într-un spaţiu propice soomnului:

  • Închideţi lumina cu aproape o oră înainte de a vă culca pentru a semnaliza corpului faptul că se apropie timpul somnului.
  • Decoraţi dormitorul astfel încât să îi conferiţi un aer relaxat şi menţineţi ordinea în acesta.
  • Menţineţi o temperatură scăzută în dormitor, undeva între 16 şi 19 grade Celsius.
  • Alegeţi saltele şi perne care sunt confortabile.
  • Menţineţi un nivel scăzut al zgomotului un ventilator sau un zgomot condiţionat vă pot ajuta, deoarece reprezintă un context liniştit, propice somnului.
  • Înconjuraţi-vă de arome relaxante, acestea vă pot îmbunătăţi starea de spirit înainte de culcare.
  • Închideţi electronicele înainte de a vă culca receptorii de lumină din retină semnalizează creierului despre starea lumii exterioare şi vă poate afecta ritmul somn veghe.

Alte obiceiuri pentru a promova somnul sănătos includ mersul la culcare la aceeaşi oră, în fiecare noapte şi sculatul la aceeaşi oră dimineaţa, plus evitarea meselor copioase, a alcoolului şi a cafeinei înainte de culcare şi evitarea nicotinei.

de Luca Raluca Maria

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”