Te culci târziu? Rişti să dezvolţi depresie!

Persoanele care se culcă târziu în noapte ar putea avea un risc mult mai crescut de a face depresie, avertizare valabilă în special pentru cei care sunt deja diagnosticaţi cu diabet, sugerează un nou studiu, prezentat recent în cadrul conferinţei anuale a Societăţii de Endocrinologie din Orlando. 

În cadrul cercetării, 476 de persoane diabetice de ambele sexe au fost monitorizate, luând în calcul calitatea somnului, vârsta, sexul şi alţi factori care pot contribui la instalarea depresiei, scrie Time.com.

Astfel, s-a descoperit că în rândul acestora incidenţa depresiei era mai crescută pe măsură ce somnul era afectat, şi nu neapărat din punctul de vedere al timpului petrecut dormind, cât mai degrabă a momentului la care subiecţii adormeau şi se trezeau.

Datele obţinute arată că persoanele care se culcă târziu şi se trezesc târziu au un risc mult mai mare de a face depresie. 

Este important să aflăm cât mai multe cauze care pot duce la depresie, deoarece, mai ales în cazul pacienţilor diabetici, această afecţiune poate influenţa semnificativ complianţa bolnavilor la tratament.

Altfel spus, „diabeticii deprimaţi nu sunt atenţi la regimul alimetar, nu îşi ţin sub control glicemia şi, astfel, pot apărea complicaţii grave”, spune d. Sirimon Reutrakul, profesor la Universitatea de Medicină Mahidol din Thailanda.

Studii ulterioare ar putea investiga mai detaliat relaţia dintre depresie şi dereglările ritmului circadian.

Citește și:
Ce legătură are încălzirea globală cu epidemia de diabet şi obezitate?
Cele mai bune şi cele mai rele diete de slăbire pentru bolnavii de diabet
Aproape jumătate dintre adulţii din întreaga lume care suferă de diabet nu ştiu că au boala!
Depresia, anxietatea şi stresul, probleme majore de sănătate publică!
Exclusiv Online - 24.05.2017
Taguri: depresie, somn, diabet

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.